Wanneer je gek bent op soep probeer je waarschijnlijk ook graag nieuwe soepen uit. Daarom laten wij je in dit artikel drie keer een heerlijke maaltijdsoep zien. Net even anders dan je standaard kommetje soep omdat hij vol zit met de lekkerste ingrediënten en je daar ook echt wel genoeg aan hebt.
Witte bonen maaltijdsoep met kaas-uienbrood
Dit recept is voor ongeveer vier personen. Wanneer je deze maaltijdsoep voor meer personen wilt maken kan dit natuurlijk ook, dan hoef je enkel de ingrediënten aan te passen.
Voor de soep heb je nodig:
- 1,5 liter water
- 3 groentebouillonblokken
- Takje tijm
- 1 ui
- Teen knoflook
- 1 prei
- 800 gram witte bonen uit een pot
- 1 bleekselderij
- 100 gram gebroken rijst
- 2 takjes bladselderij
Voor het maken van het kaas-uienbrood heb je nodig:
- 2 uien
- 1 theelepel sambal
- 1 stokbrood
- 150 gram geraspte kaas
Daarnaast heb je ook nog olijfolie nodig om in te bakken en bakpapier voor het brood.
Bereiden van de soep en het brood
Voor het brood snij je de uien in halve ringen en smoort dit vervolgens vijftien minuten in een pan. De laatste paar minuten doe je de sambal erbij. Het stokbrood halveer je in de lengte en deze leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de uien over het brood en bestrooi dit vervolgens met kaas. Bak de broodjes vervolgens in 8 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Voor de soep zet je eerst het water op met de bouillonblokje en de tijm en brengt dit aan de kook. Pel de ui en het teentje knoflook en maak dit klein. Ook de prei snij je in dunne ringen en dit fruit je samen in een pan. De bonen laat je ondertussen uitlekken en de bleekselderij snij je in dunne plakjes.
Nu haal je de tijm uit de bouillon en je schenkt dit bij het ui-mengsel. Ook voeg je de bleekselderij, witte bonen en de rijst toe. Breng dit aan de kook en kook het vervolgens in tien minuten op laag vuur. Als laatste voeg je de gehakte bladselderij toe aan de soep.
Harira
Dit recept is voor ongeveer vier personen. Wanneer je deze maaltijdsoep voor meer personen wilt maken kan dit natuurlijk ook, dan hoef je enkel de ingrediënten aan te passen.
Voor de soep heb je nodig:
- 150 gram rauwe kikkererwten
- 200 gram runderpoulet
- Halve bos selderij
- 2 uien
- 6 tomaten
- Halve bos bladpeterselie
- 2 liter water
- 100 gram groene linzen
- 1 theelepel zwarte peper
- Halve theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemberpoeder
- Saffraandraadjes
- Halve bos koriander
- 100 gram vermicelli
- 40 gram bloem
Ook heb je een grote pan nodig voor de soep, een foodprocessor en olie om in te bakken.
Bereiden van de soep
Allereerst dien je de kikkererwten te overgieten met heet water en dit vier uur te laten staan. Na vier uur spoel je de erwten af en pak je één voor één de kikkererwten vast. Je knijpt er een klein beetje in zodat het velletje makkelijk te verwijderen is, dit doe je bij alle erwten. Snij hierna het rundvlees in blokjes en bak dit bruin. Pel ondertussen de uien, verwijder de kroontjes van de tomaten en maak een kruis in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze te dompelen in kokend water en daarna af te spoelen onder koud water. Vervolgens maal je in de foodprocessor de tomaten, uien, peterselie, koriander en de selderij fijn. Dit voeg je daarna toe aan het vlees. Bak dit twee minuten mee voordat je het water toevoegt en aan de kook brengt. Wanneer het water kookt voeg je de linzen, kikkererwten en kruiden toe en breng het op een laag vuur aan de kook. Na een uur voeg je de vermicelli toe. Als laatste doe je een klein beetje koud water bij de bloem en maakt hier een papje van. Dit voeg je al roerend toe aan de soep en dit laat je nog eens 4 minuten koken zodat de harira goed bindt.
Lees ook: Antilliaanse kippensoep
Maaltijdsoep met rijstnoedels
Dit recept is voor ongeveer vier personen. Wanneer je deze maaltijdsoep voor meer personen wilt maken kan dit natuurlijk ook, dan hoef je enkel de ingrediënten aan te passen.
Voor de soep heb je nodig:
- 1 liter water
- 1 groentebouillonblokje
- 2 centimeter verse gember
- 5 takjes munt
- 5 takjes koriander
- 2 winterwortelen
- 1 prei
- 200 gram rijstnoedels
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels honing
- 1 limoen
- 400 gram tofu
- 250 gram taugé
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- Rijstolie
Naast de bovenstaande ingrediënten heb je ook een staafmixer nodig.
Bereiden van de soep
Breng allereerst een pan met water en het bouillonblokje aan de kook. Schil en snijd ondertussen de gember in dunne plakken en voeg dit toe aan het water samen met een takje munt en koriander. Snij de wortelen in dunne repen en de prei in halve ringen. Haal na acht minuten de gember en de kruidentakjes uit het water en voeg de wortel en prei aan het water toe. Kook ondertussen de noedels zoals het op de verpakking staat. Pel en snijd de knoflook fijn en snijd de peper in dunne ringen. De knoflook pureer je met de staafmixer samen met de blaadjes munt, koriander, rode peper, sojasaus, honing en sap van de limoen totdat je een gladde saus hebt.
Snijd de tofu in blokjes en bak deze om en om in een pan in vijf minuten goudbruin. Voeg na vijf minuten de taugé toe en bak deze één minuut mee, voeg daarna de saus en de sesamzaadjes toe en haal de pan van het vuur.
Verdeel voor het serveren eerst de noedels in borden of kommen en schep hierover de bouillon en de tofu. Maak het geheel af met de sesamzaadjes.