blog placeholder

Hoe kauwgom wordt gemaakt? Hoe lang kauwen we al kauwgom? Waar komt kauwgom vandaan? Kauwgom slecht voor het Milieu!

De Geschiedenis van Kauwgom.

In eerste instantie denk je aan een modern Amerikaans product, maar het bestaat al heel lang. Onderzoekers in Finland hebben resten van mensen uit de steentijd ontdekt die na onderzoek sporen van kauwgom aan hun kiezen bleken te hebben.

Een geraamte van 5000 jaar oud had hars van een boom tussen zijn tanden. Dit werd waarschijnlijk gebruikt om ontstekingen in de mond tegen te gaan omdat deze hars foliumzuur bevatte.

Indianen kauwden altijd al op een soort gom die op smaak gebracht werd met kruiden en de Grieken hadden eveneens een dergelijke kauwgom van boomhars gemaakt. Deze gom werd gewonnen uit de Manilkara chicleboom, een tropische boom. De naam chicle komt van het Nahuatl-woord, de taal van de Azteken en de Maya’s, wat “kleverig spul” betekent.

Er wordt tegenwoordig nog weinig natuurlijke gom gebruikt. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw begon men van synthetisch rubber kauwgom te maken, een veel goedkoper en sneller productieproces.

De Functie van Kauwgom.

Sinds de oudheid heeft kauwgom ook de functie van het schoonhouden van het gebit. Het stimuleert de speekselproductie waardoor het oppervlak van tanden en kiezen wordt gereinigd.

Vandaar dat suiker mettertijd uit kauwgom is verdwenen, mede ter voorkoming van cariës. Daarvoor in de plaats zijn zoetstoffen gekomen, zoals xylitol en sorbitol.

Een nuttige toepassing van kauwgom is tegenwoordig de nicotinehoudende kauwgom, die bedoeld is voor mensen die met roken willen stoppen. Tijdens het kauwen komen enkele milligrammen nicotine vrij, die via de slijmvliezen in de mond terechtkomen en daarna in het bloed worden opgenomen.

Hoe Kauwgom gemaakt wordt.

De basis van kauwgom, de synthetische gom, gaat in een grote mengmachine, samen met smaak- en kleurstoffen. Tijdens het mengen wordt er vloeibare glucose toegevoegd, een soort suiker die behalve smaak geeft, ook zorgt dat de gom zacht blijft. Tenslotte gaat er nog een zoetstof, dextrose, bij. Dit proces duurt ongeveer een half uur. Doordat de massa warm wordt smelten de ingrediënten goed samen. Vervolgens wordt de kauwgommassa opgeslagen in koelmachines, dan in stukjes gesneden en verpakt.

Kauwen verbetert het Geheugen.

In de mond verbetert kauwgom al kauwend het korte- en langetermijngeheugen. De concentratie tijdens het kauwen wordt echter niet verhoogd.

Britse onderzoekers vermoeden dat kauwen de zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogt doordat kauwen het hartritme versnelt. Een andere mogelijkheid is dat door het kauwen de hersenactiviteit in de hippocampus, de hersenzone waar het geheugen zich zou bevinden, toeneemt. Een derde mogelijkheid is dat de alvleesklier door te kauwen meer insuline vrijzet, want het lichaam verwacht meer voedsel. Dit hormoon zou op zijn beurt de hippocampus prikkelen.

Slecht voor het Milieu.

Het grote nadeel van kauwgom is dat het slecht is voor het milieu. Wanneer kauwgom op straat belandt wordt het hard en plakt het vast op de straat, waardoor het alleen met grootste moeite en met speciale stoommachines verwijderd kan worden. In sommige landen worden er boetes gegeven wanneer men kauwgom op straat gooit. In Singapore is kauwgom zelfs verboden!

Hieronder een opsomming van de afbreektijd van zwerfafval

 • Papier -een paar dagen tot een half jaar
 • Kartonnen drankbeker -een half jaar
 • Sigarettenpeuk – 1 tot 5 jaar
 • Wollen sok -5 jaar
 • Metalen blikje – 1 tot 50 jaar
 • PVC – 5 tot 10 jaar
 • Plastic zak – 10 to 20 jaar
 • Kauwgom – 20 to 25 jaar Nylon – 40 jaar
 • Leer – 50 jaar
 • Aluminium blikje – 80 tot 1 miljoen jaar
 • Glazen fles – 1 miljoen jaar
 • Piepschuim bekertje – eeuwig