blog placeholder

Koffie is een drank die gemaakt wordt door heet water over gemalen, gebrande koffiebonen te gieten. De mate waarin dit water de smaak en kleurstoffen uit de gemalen koffiebonen opneemt is afhankelijk van het gehalte aan droge stof wat er in het water aanwezig is. In de praktijk is de samenstelling van het gebruikte water van even grote invloed op de koffiesmaak als de koffiebonen zelf. Theoretisch gezien geeft gedestilleerd water dus de beste koffiesmaak. In de praktijk blijken mensen koffie gemaakt van gedestilleerd water echter smerig te vinden. Dit komt doordat onze smaakervaring zich zo aan de smaak van leidingwater en bronwater heeft aangepast dat we gedestilleerd water vies vinden omdat het geen smaak heeft. De lekkerste koffiesmaak wordt dus bereikt met leidingwater of bronwater, hierbij is het per persoon verschillend wat men de lekkerste koffie vind.

De kunst van het witwassen

Soorten koffie:

Er zijn feitelijk, botanisch gezien, maar twee soorten koffie. Dit zijn de Coffea arabica en Coffea robusta (synoniem Coffea canephora). Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de robustabonen, die voor een pittigere smaak kunnen zorgen. Naast de verschillen in het cafeïnegehalte en de smaak, zijn er ook verschillen in het verwerkingsproces. De koffiebonen van de Coffea arabica worden namelijk via de ‘natte’ methode’ verwerkt. Dat houdt in dat de bessen na het plukken worden ontdaan van het vruchtvlees en vervolgens in water worden gelegd. Hierna worden zij door een gistingsproces aromatischer van smaak gemaakt, en worden daarna weer gewassen. De koffiebonen van de Coffea robusta worden met de ‘droge’ methode verwerkt. Hierbij worden de bessen na het plukken 10 dagen te drogen gelegd op een patio onder de zon en omgedraaid om een gelijkmatige droging te verkrijgen. Vervolgens wordt het vruchtvlees in 1 keer verwijderd als ze eenmaal droog zijn waarna de bonen worden gepolijst en gesorteerd.

De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie

De beste koffie:

Het is niet mogelijk om één soort koffie als beste te betitelen. Dit is namelijk afhankelijk van de reden waar de gebruiker de koffie voor drinkt. Als de koffie puur wordt gedronken voor de smaak is de zogenaamde goudmerk* koffie het beste, gevolgd door de zilvermerk* koffie en de roodmerk* koffie. Wordt de koffie echter gedronken om zijn stimulerende werking dan is de roodmerk koffie het beste gevolgd door de zilvermerk koffie en de goudmerk koffie.

*Goudmerk koffie: bestaat voor 100% uit Coffea arabica bonen. (Milde smaak, weinig cafeïne).

** Zilvermerk koffie: bestaat voor 80% uit Coffea arabica bonen en 20% Coffea robusta bonen. (Halfmilde smaak, iets meer cafeïne).

***Roodmerk koffie: bestaat voor 70% uit Coffea arabica bonen en 30% Coffea robusta bonen. (Pittige smaak, veel cafeïne).

De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie

DE GOEDKOOPSTE KOFFIE:
De koffiebonen van de Coffea robusta zijn het goedkoopst omdat er minder arbeid nodig is voor de teelt en het verwerkingsproces.