blog placeholder

De Italiaanse keuken is erg geliefd bij veel Nederlandse fijnproevers. Iedereen gaat wel eens uit eten en vaak wordt er gekozen voor een Italiaans restaurant. Uiteraard is deze Meditteraanse keuken uitgebreid en veelzijdig, maar vooral de desserts zijn echte aanraders! Hieronder vindt u de recepten van de drie meest geliefde desserts uit het mooie Italië.

Tiramisu

Ingrediënten:

– 6 eidooiers

– 250 gram suiker

– 500 gram mascarpone

– 250 mililiter ongezoete slagroom

– 30 lange vingers

– 300 mililiter espresso/sterke koffie

– een flinke scheut koffie likeur naar keuze

– cacao

Bereidingstijd: 20 minuten

Wachttijd: 2 uur

 

Klop het eigeel met het suiker tot een romige massa. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Meng de mascarpone gelijkmatig door de slagroom. Als beide mengsels goed gemengd zijn, voegt u ze samen.

Doop de lange vingers in een mengsel van de espresso/sterke koffie en de likeur. Leg een bodem van de lange vingers in een lage schaal. Verdeel de helft van het romige mascarpone/eigeel mengsel over de laag lange vingers. Daarna herhaalt u de stappen door een laag lange vingers over de room heen te leggen en daarover weer het mascarpone/eigeel mengsel aan te brengen. Dit is de bovenkant van de Tiramisu.

Laat het dessert 2 uur in de koelkast stijf worden. Vlak voor het serveren kunt u wat cacao over de Tiramisu heen strooien. Eet smakelijk!

 

Zabaglione

Ingrediënten:

– 4 eidooiers

– 60 gram poedersuiker

– 100 mililiter dry Marsala

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Doe de eidooiers en de suiker in de bovenste pan van een bain marie. Dit kunt u ook maken door een pannetje met kokend water te vullen en daar een steelpannetje in te hangen. Bij dit recept hangt u echter nog niet de pan in het kokende water.

Klop het eigeel en de suiker tot het een gele romige massa wordt. Dan doet u steeds een beetje Marsala bij de massa terwijl u blijft kloppen. Als alle Marsala is toegevoegd, hangt u het bovenste pannetje in het pannetje met kokend water. Terwijl u blijft kloppen wordt de Zabaglione dikker. Doe dit echter op laag vuur om het schiften van het dessert te voorkomen.

Als de Zabaglione dik is geworden, is het klaar om te serveren. U serveert het dessert met lange vingers of met Amaretti koekjes. Eet smakelijk!

 

Cassata

Ingrediënten:

– 200 gram cake

– 250 gram ricotta

– 3 eetlepels Marsala

– 50 gram pure chocolade

– 75 gram witte bastardsuiker

– 1 zakje vanillesuiker

– 75 gram Bigareaux

Bereidingstijd: 20 minuten

Wachttijd: 4 uur

 

Bekleed een ronde schaal van ongeveer 20 centimeter doorsnede met plasticfolie. Snijd de cake in plakjes van ongeveer 5 millimeter tot 1 centimeter. Leg de plakjes op de bodem en tegen de wand van de vorm, maar houd 2 plakjes apart. Besprenkel de cake in de vorm lichtjes met Marsala.

Rasp de pure chocolade tot grof schaafsel. Doe de ricotta in een aparte kom en meng de bastardsuiker en het zakje vanillesuiker er doorheen. Meng het chocoladeschaafsel en de Bigareaux er doorheen. Schep dit mengsel in de vorm over de cake heen en strijk de bovenkant zo glad mogelijk. Dek het geheel af met de twee overgehouden plakjes cake.

Laat de Cassata minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. Voor het serveren keert u de vorm met de Cassata erin om, zodat de cake bovenop is. Haal de folie eraf en eet smakelijk!