Hummus; je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Er zijn veel varianten te verkrijgen in de winkel maar zelf hummus maken is natuurlijk veel lekkerder. Of dit nou naturel is, met mango, wortel of doperwten, je kunt het heel simpel zelf maken. In dit artikel laten wij je dan ook een aantal lekkere hummus recepten zien die het proberen zeker waard zijn!
Klassieke hummus
Wat heb je nodig?
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- 1 theelepel baking soda
- 270 gram tahinpasta
- 4 eetlepels citroensap
- 4 teentjes knoflook
- 1 deciliter ijskoud water
- Zout
- Foodprocessor
Een dag van tevoren was je de kikkererwten goed, en je doet ze daarna in een grote kom. Overgiet ze met minimaal 2x zoveel water en laat ze een nacht weken. De volgende dag giet je ze af en doe je ze in een grote pan met baking soda. Bak ze al roerend in 3 minuten. Voeg vervolgens 1,5 liter water toe en breng het aan de kook. Schep het schuim en de vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten in 20-40 minuten gaarkoken. Je weet wanneer ze gaat zijn als je ze tussen duim en wijsvinger kapot kunt drukken en zacht zijn. Giet ze af en doe ze in de foodprocessor.
Maal de kikkererwten tot een puree en voeg dan de tahin, citroensap, knoflook en 1,5 theelepel zout toe. Doe vervolgens druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer ongeveer 5 minuten; tot het een gladde puree is.
Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Wanneer je hem niet gelijk gebruikt kun je hem afgedekt in de koelkast bewaren. Haal hem er dan 30 minuten voor gebruik uit.
Mango hummus
Wat heb je nodig?
- 500 gram kikkererwten
- 80 gram tahinpasta
- 160 gram mango, in blokjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- Citroensap
- Tabasco naar smaak
- Zeezout naar smaak
- Kerriepoeder is optioneel
Laat de kikkererwten uitlekken en vang al het vocht op. Doe de kikkererwten samen met de tahin, mango, olijfolie, knoflook, citroensap en eventueel de tabasco en zeezout in een keukenmachine of blender en mix het tot een grove puree. Het is de bedoeling dat de hummus dik en vochtig is; is hij te droog, voeg dan wat van het uitlekvocht toe.
Wortel hummus
Wat heb je nodig?
- 800 gram kikkererwten
- 3 uien
- 300 gram wortels
- 125 ml olijfolie, plus 4 eetlepels
- Een halve granaatappel
- 150 gram groene olijven zonder pit
- 8 blaadjes munt
Verhit de oven voor op 200 graden. Snij de uien en de wortels in grove stukken en verdeel deze in een braadslee met 4 eetlepels olijfolie. Voeg zout en peper toe en rooster ze 40-50 minuten in de oven tot de wortels gaar zijn en de uien goudbruin.
Snij de granaatappel doormidden en haal de pitten eruit. Laat de kikkererwten uitlekken. Voeg de kikkererwten na 30 minuten toe aan de wortels en uien en zet de braadslee weer in de oven. Wanneer deze klaar zijn, pureer je ze in de keukenmachine of blender. Voeg al mixend de 125 milliliter olijfolie toe tot het een gladde puree is. Scheur de muntblaadjes fijn en hak de olijven grof. Gebruik dit, samen met de granaatappelpitten, als garnering boven op de hummus.
Lees ook: Maak kennis met de foodhallen
Doperwten hummus
Wat heb je nodig?
- 500 gram doperwten, vers of bevroren
- 120 gram gesnipperde ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 175 milliliter water
- 2 eetlepels tahinpasta
- 3 eetlepels gehakte munt
- 2 eetlepels zure room
- Zout en peper
Verhit de olijfolie in een kleine pan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg daarna de erwten toe, samen met het water. Dek het af en breng aan de kook. Laat het 5 minuten doorkoken. Vervolgens laat je de erwten en uien goed uitlekken. Doe dit in de keukenmachine samen met de andere ingrediƫnten en mix het totdat het een ruwe puree is.