blog placeholder

Alle plantendelen afkomstig van een kruidachtige plant die geschikt zijn voor consumptie noemen we in principe groente. Onder groene vallen dus alle eetbare bladgewassen, bloemen, peulvruchten, stengels, vlezige vruchten en wortels. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. De aardbei, de banaan en de ananaskers groeien namelijk wel aan een kruidachtige plant maar worden tot het fruit gerekend. 

de gezondste groente

de gezondste groente

De gezondste groenten:

Alle groenten zijn gezond. De volgende 10  groentesoorten soorten zijn echter het aller-gezondst van allemaal. Dit zijn de boerenkool, de broccoli, de spruitjes, de spinazie, de gewone tuinerwt, de asperge, de wortel, de rode biet, de ui en de bleekselderij. De meeste groenten zijn tegenwoordig heel goedkoop, sommige groenten, zoals de uien, worden soms zelfs gratis uitgedeeld omdat dit goedkoper is dan ze af te voeren naar de stortplaats. Een uitzondering is de asperge die nog altijd voor de telers een goede prijs oplevert. In dit artikel zal ik de 5 aller-gezondste groenten nader behandelen.

de gezondste groente

Boerenkool:

Alle soorten kool die tot de Brassicaceae familie behoren zijn heel erg gezond, de boerenkool (Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata) is echter de gezondste koolsoort van allemaal. Naast een grote hoeveelheid vitamine A, C en K bevat de boerenkool ook veel vezels en voedingsstoffen. Ook bevat boerenkool de belangrijke sporenelementen koper, calcium, pottasium en een kleine hoeveelheid vitamine B6. Boerenkool is een zogenaamde wintergroente en wordt als gekookte groente gegeten.

de gezondste groente

Broccoli:

Ook broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa) behoort tot de Brassicaceae familie en is erg gezond. Naast een grote hoeveelheid vitamine C bevat de boerenkool ook veel ijzer, calcium, magnesium en foliumzuur. Bovendien bevat broccoli ook de bacteriedodende stof sulforafaan. Van de stof sulforafaan is ook bekend dat het een beschermende werking heeft tegen bepaalde soorten kanker. De kankerwerende werking van de in de broccoli aanwezige de stof sulforafaan wordt nog versterkt door de broccoli in combinatie met tomaat te eten. Broccoli kan rauw gegeten worden maar meestal wordt het bereid door het te koken, te roerbakken of te stomen.

de gezondste groente

Spruitjes:

Ook spruitjes (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) behoren tot de Brassicaceae familie en zijn erg gezond. Naast een grote hoeveelheid vitamine C (20 x zo veel vitamine C per 100 gram als sinaasappels!) en vitamine K bevatten spruitjes ook veel ijzer, calcium en foliumzuur. Ook spruitjes bevatten de bacteriedodende en kankerwerende stof sulforafaan. Spruitjes zijn een zogenaamde wintergroente en worden als gekookte of gestoomde groente gegeten.

de gezondste groente

Spinazie:

Spinazie (Spinacia oleracea) bevat naast heel veel ijzer ook veel vitamine C, vitamine A, vitamine B2, vitamine B6, en vitamine K. Ook bevat het veel calcium en de sporenelementen mangaan, magnesium, calcium, en selenium. Bovendien bevat het de essentiële aminozuur tryptofaan. Door al deze stoffen bevordert spinazie een goede werking van de darmen, de gezondheid van de botten en verbetert het de werking van het geheugen. Bovendien helpt het hartziekten en artritis te voorkomen. Spinazie kan rauw worden gegeten maar kan ook als gekookte, geroerbakte of gestoomde groente gegeten worden.

de gezondste groente

De gewone tuinerwt:

De gewone tuinerwt (Pisum sativum) bevat vooral heel veel vitamine C, vitamine K, vitamine B6 en foliumzuur. Door deze stoffen bevordert de gewone tuinerwt de gezondheid van de botten en helpt het hart- en vaatziekten voorkomen. Bovendien zorgen de B-vitamines voor meer energie. De gewone tuinerwt is in het voorjaar vers te verkrijgen. De rest van het jaar is de gewone tuinerwt als diepvriesproduct te verkrijgen. De gewone tuinerwt wordt meestal als gekookte of gestoomde groente gegeten maar kan wel rauw gegeten worden.