blog placeholder

De geschiedenis van de bierlaars, ook wel Bierstiefeln genoemd in het Duits, gaat al meer dan een eeuw terug. Het verhaal gaat dat een generaal zijn troepen bier uit zijn laars beloofde als ze de overwinning behaalden. Toen de troepen daadwerkelijk hun vijanden overwonnen hadden, gaf de generaal opdracht aan een glasmaker om een laars van glas te maken, op deze manier werd voorkomen dat het bier zou bederven in zijn eigen leren laars. Sindsdien genoten Duitse soldaten hun overwinningen met een biertje uit een laars.

Vervaardiging van Bierlaarzen

Bierlaarzen worden door ambachtslieden vervaardigd uit geperst glas. Vanwege het arbeidsintensieve productieproces zijn ze daarom duurder als andere glazen van vergelijkbare grootte. Bierlaarzen komen voor in een breed scala aan soorten en maten. Op feesten worden bij voorkeur grotere bierlaarzen gebruikt. De 2 liter versie geniet meestal de voorkeur.

Bierspel met bierlaars

Op feesten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland werden de laarzen vaak doorgegeven onder gasten voor een feestelijke drinkuitdaging. Sinds de film Beer Fest uit 2006, werden bierlaarzen in de Verenigde Staten steeds populairder. Waar de bierlaars van origine alleen in Duitse restaurants en drinkgelegenheden (Bier Garten) voorkwam, zijn deze inmiddels algemeen goed geworden in het studentenleven.

Bij het drinken in een groep bestaat een spel waarin de bierlaars doorgegeven wordt tot deze leeg is. De spelregels bepalen dat de één na laatste persoon die een slok moet nemen de verliezer is en de volgende laars betaald. Dit spel kent twee strategieën, ofwel je drinkt de laars in één teug leeg, of je neemt zo klein mogelijke slokjes in de hoop dat de volgende persoon naast je de bierlaars niet in één keer leegdrinkt.

De vorm van de bierlaars maakt het drinken moeilijker. In de teen van de laars ontstaat namelijk een luchtbel als je de laars schuin naar achteren kantelt om te gaan drinken. De truc is daarom ook om de teen naar links of rechts te laten wijzen wanneer je drinkt. Op deze manier ontstaat er geen luchtbel.

De bierlaars in jouw restaurant of drinkgelegenheid

Het hebben van bierlaarzen als restaurant biedt de volgende voordelen:

  • Gasten drinken grotere hoeveelheden bier wat resulteert in hogere winsten.
  • De gasten vermaken zichzelf
  • Door de grotere hoeveelheden bier, heb je minder werk aan het bedienen van je klanten.

Als je als restaurant of bareigenaar besluit bierlaarzen aan te schaffen is het belangrijk om te kijken of de bierlaarzen die je wilt bestellen wel onder de tap passen voor het vullen. Indien nodig kunt je ook een bierkruik vullen en hiermee vervolgens de bierlaars vullen.

Tot slot

Bierlaarzen zijn populaire collectorsitems en zijn het perfecte geschenk voor bijvoorbeeld studenten, bierverzamelaars of gewoon voor verjaardag of bruiloft. Bierlaarzen zijn onder andere te bestellen in Cadeau en gadget winkels zoals CadeauGadget.nl