een andere klassieker in de Italiaanse keuken is de tomatensaus. En dat is niet zo gek, want Italianen zijn echte liefhebbers van tomaten. Dat is trouwens wel eens anders geweest. Tot een paar eeuwen geleden gebruiken de Italianen de tomatenplant als sierplant, omdat ze dachten dat de vrucht giftig was. Tegenwoordig worden de tomaten oro rosso, oftewel ‘rood goud’ genoemd en zijn ze in alle soorten en maten verkrijgbaar.
Er bestaan eveneens tallozen recepten voor tomatensaus. Een goed basisrecept staat op deze pagina. Voeg gerust andere ingrediënten toe, zoals olijven, extra knoflook, bleekselderij of een scheut rode wijn. Een tomatensaus hoort immers nooit hetzelfde te zijn. Niet voor niets zeggen de Italianen over iemand die nogal wispelturig is: cambria siempre como la salsa, ‘hij is zo veranderlijk als de saus’. Bon appetit!
Recept
– 2 blikken gepelde tomaten (à 400 G)
– 1 eetl olijfolie voor bakken en braden
– 3 tenen knoflook, fijngesneden
– 1 rood chilipepertje, zaadjes verwijderen en in dunnen ringetjes
– 1 bosje basilicum, fijngesneden
– zout & peper
1. verhit de olie in een middelgrote pan. Voeg de knoflook toe en bak kort aan.
2. voeg tomaten, chilipepers en basilicum toe en laat alles gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen
3. Breng op smaal met zout & peper