Lasagne is ontzettend lekker maar vaak wil het thuis maar niet lukken de juiste smaak en textuur te krijgen, die je in een restaurant of op vakantie wel hebt. Vandaag delen we dan ook het allerbeste recept om je eigen lasagne te maken. Gegarandeerd dat je direct terug bent op die heerlijke vakantie ergens in Italië.
Het recept is niet heel moeilijk, maar je hebt er wel enig geduld voor nodig. Vooral de saus heeft even de tijd nodig om te pruttelen. Daarna moet de schaal ook nog voor een langere tijd in de oven. Het is dus goed dit te maken op een dag dat je hier de tijd voor hebt en niet binnen een uur aan tafel wil zitten met het gezin.
Wat heb je allemaal nodig?
- 1 – 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 500 gram gehakt
- Italiaanse kruiden
- 1 groot blik tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomaten in stukken
- 1 pak gezeefde tomaten
- 1 pak lasagnevellen
- Olijfolie
- 2 bollen mozzarella of een zakje geraspte kaas
- Suiker
- Peper
- Zout
Voor de bechamelsaus heb je nodig:
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 milliliter melk
- Peper
- Zout
Uiteraard kun je dit recept naar eigen inzicht aanpassen. Zo gebruik ik over het algemeen 2 grote uien en wat meer knoflook, en gebruik ik een kilo gehakt. Ook doe ik de mozzarella altijd tussen de lasagne en vervolgens de geraspte kaas er nog bovenop.
De saus voor de lasagne maken
Voor de saus begin je met het snipperen van de ui en het fijnsnijden van de knoflook. Pak een grote pan en fruit de ui in een beetje olijfolie. Niet op te hoog vuur, want dan brandt de ui aan en dat wil je niet. Halverwege voeg je de knoflook toe. Wil je graag wat groente toevoegen? Dan zou je bij de ui en knoflook ook wat blokjes wortel en bleekselderij toe kunnen voegen.
Pak nu een kleine pan en verwarm hierin de tomatenpuree op hoog vuur. Het is belangrijk dat je hierbij telkens blijft roeren. Doe je dit niet, dan zal de puree aanbranden. Je blijft roeren totdat de puree niet zuur meer ruikt. Vervolgens doe je het ui/knoflookmengsel hierbij in. Roer het gezamenlijk even goed door en zet daarna het vuur uit.
We gaan nu weer verder met de grote pan. Doe hier weer wat olijfolie in en voeg vervolgens het gehakt toe samen met de kruiden, peper en zout. Goed rul bakken op hoog vuur. Wanneer al het gehakt goed gebakken is voeg je het ui/knoflookmengsel hieraan toe, samen met de gepelde en gezeefde tomaten. Voeg ook wat suiker naar smaak toe zodat het minder zuur smaakt, en eventueel nog wat kruiden.
Roer dit allemaal goed door op hoog vuur en zet het vuur daarna op de laagste stand. Doe de deksel op de pan en laat de saus 45 minuten pruttelen waarbij je af en toe door de pan roert.
De bechamelsaus maken
De laatste 15 minuten dat de saus staat te pruttelen ga je de bechamelsaus maken. Zet eerst de oven op 180 graden, zodat deze kan voorverwarmen. Doe de 50 gram boter in een pan en laat dit goed smelten. Zorg er wel voor dat de boter niet bruin wordt. Op het moment dat alle boter gesmolten is zet je het vuur laag en doe je de bloem erbij. Dit roer je goed door elkaar, daarna zet je het vuur pas weer hoog. Schrik niet, de krijgt een grote klont wanneer je dit door elkaar roert, dat hoort zo.
Vervolgens ga je de melk toevoegen maar, doe dit beetje bij beetje en zorg ervoor dat je met een garde alles goed door blijft roeren. Wanneer alle melk in de pan zit blijf je roeren totdat je een mooie, dikke saus hebt. Dit breng je op smaak met een beetje peper en zout, roer het goed door en zet daarna het vuur uit.
De lasagne maken
Als alles klaar is en de oven is voorverwarmd, dan is het tijd om de schaal te vullen. Zorg er eerst voor dat je de ovenschaal goed invet en begin daarna met de eerste laag lasagnevellen. Hierboven op doe je een laag saus, dan een laag bechamelsaus en vervolgens een paar plakken mozzarella. Herhaal dit totdat de schaal vol is en eindig met de saus. Hier kun je eventueel de geraspte kaas overheen doen wanneer je dit wilt. Schuif de ovenschaal nu in de oven en laat hem zo’n 45 minuten bakken.
Lees ook: Herfsttip: dennenappels bleken