blog placeholder

De naam zegt het al, cakejes in de vorm van een kopje. Zo zijn ze ook ontstaan,
de eerste cupcakes, in begin 1800, werden gebakken in een kopje.

Het was in Engeland in die tijd heel gewoon dat de dames van fortuinlijke afkomst, naast hun kopje thee, een lekkere versnapering aten. Cupcakes mogen overigens niet verward worden met muffins. Muffins kunnen namelijk ook hartig zijn, worden gemaakt van een vrij grof beslag en worden altijd ‘kaal’ gegeten. Cupcakes zijn altijd zoet, verfijnder en hebben bovenop een versiering. Deze versiering kan uit allerlei zaken bestaan. Traditionele ‘toppings’ van cupcakes kunnen bestaan uit glazuur of marsepein. Ook botercrème en vruchten doen het goed op een cupcake. Door het beslag kan uiteraard ook fruit of wellicht zelfs een likeurtje gegooid worden. De mogelijkheden zijn werkelijk ongekend en de grens ligt bij waar jouw eigen creativiteit ophoudt.

Cupcakes zijn de laatste jaren een werkelijke rage te noemen. Zo is het bijvoorbeeld heel hip om in plaats van een bruidstaart de bruiloftsgasten op een toren of buffet van cupcakes te trakteren. Daarnaast zijn er uitjes waarbij de cupcake een centrale rol speelt. Cupcake workshops in een kookstudio of bij een bakker. En ook kinderfeestjes zijn vaak extra leuk als je je eigen cupcake mag versieren. De mogelijkheden, van dit eigenlijk vrij eenvoudige gebakje, zijn ongekend. Er is in elke gemiddelde Nederlands stad wel een winkel te vinden die zich volledig heeft toegespitst op de verkoop van benodigdheden voor cupcakes. Deze winkels stralen stuk voor stuk knusheid en gezelligheid uit. Er is ook weinig leuker of huiselijker dan samen met je vader of moeder je eigen baksel te maken. Tegenwoordig gebruiken we natuurlijk geen kopje meer om het cakeje in te bakken, maar is er een keur aan aluminium en papieren bakjes verkrijgbaar. Ook de spuitzak voor de topping en de mesjes om de gekleurde marsepein mee te nemen snijden, zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse keuken. Een google-search, met het woord cupcake, levert binnen een seconde meer dan 70 miljoen resultaten op. Wat een ongekende populariteit! Dat hadden de deftige Engelse dames 200 jaar geleden niet kunnen bedenken.

Heb je trek gekregen? Dat is goed voor te stellen. Kom eens kijken op en kijk of het jou lukt om in Sara’s cooking class een cherry cupcake te maken. Als het je lukt het spel uit te spelen, weet je gegarandeerd hoe je zelf zulke lekkere cakejes moet maken. Eet smakelijk!