blog placeholder

Improviseren

 

. Tenminste dat denk je maar vaak kan je meer met weinig ingrediënten dan je denkt. Het belangrijkste is wel dat je altijd iets van basis ingrediënten in huis hebt, of koopt als je boodschappen doet.

Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn in de keuken, en te improviseren. Om de een of andere reden is het ook altijd lekker. Misschien omdat ik er meer moeite in heb gestoken.

Basis ingrediënten

 

Ik heb altijd de volgende basis ingrediënten in huis zodat ik altijd wat kan koken.

 • Rijst (witte en of zilvervlies)

 • Gedroogde pasta

 • Risotto

 • Groente Bouillon ( blokjes)

 • Blikje Kokosmelk

 • Tomaten puree of pakje gezeefde tomaten

 • Gedroogde linzen,erwten,kikkererwten,bruine bonen en doperwten

 • Pakje of potje met bruine bonen,linzen,kikkererwten

 • Crème fresh

 • Uien

 • Knoflook

 • Gember

 • Amarant

 • Quinoa

 • Eieren

 

Met weinig

 

Je hoeft natuurlijk niet alles aan te schaffen of in huis te hebben. Maar ik merk wel dat dit dingen zijn die altijd van pas komen. Zelfs met bovenstaande ingrediënten kan ik al een gerecht maken.

Voorbeeld:

 

Stel je hebt echt geen tijd,geld voor boodschappen of je hebt geen zin dan kan je met bovenstaande ingrediënten altijd wat maken zoals:

 

Snijd de ui en knoflook fijn, fruit deze gaar, doe je bruine bonen erbij, tomaten puree, peper,zout en eventueel wat kruiden als je die hebt. Zo heb je in ieder geval een simpele maaltijd als je echt dit alleen maar in huis hebt Er zitten eiwitten in dus het is in ieder geval gezond.

 

Laat je verrassen

 

Ik zorg altijd dat ik basisingrediënten in huis heb, sowieso crème fresh,paste,cocosmelk en rijst. Ik heb zelf altijd curry-pasta in huis, zo kan ik altijd een curry maken dat smaakt altijd goed met rijst. Ik ben zelf een grote kaas fan dus ik zorg altijd dat ik minstens drie soorten kaas in huis heb. Ik haal vaak geiten of schapenkaas. Verder ga ik elke zaterdag naar de markt in Tilburg. Daar haal ik eigenlijk al mijn boodschappen behalve de basis ingrediënten. Ik ben iemand die wel op haar centen wil letten, maar ook veel groente eet, en zich graag laat verrassen. Daarom haal ik altijd een euro zakken, dat zijn groente die van A naar B klasse gaan omdat ze iets ouder zijn , maar eigenlijk nog hartstikke goed en vers. Ik neem altijd vijf zakken mee, ik eet dus elke week andere groente. Vaak probeer ik wel een zak paprika’s en tomaten te bemachtigen want die liggen er meestal wel. Zo eet ik dus elke week wat anders. Mochten ze bij jou in de buurt geen euro zakken op de markt hebben, of ga je liever naar de supermarkt dat kan ook. Maar ze hebben altijd welk iets in de aanbieding.

 

Aan de kook

 

Kijk het is en blijft improvisatie koken dus als ik recepten ga opschrijven dan is het geen improvisatie koken meer. Ik kan jullie wel een recept ter tip geven.

 

Wat het altijd goed doet bij mij is mijn groenteomelet . Ik weet nooit hoe het smaakt want ik kook op gevoel . Maar omdat het zo simpel is , is het altijd lekker . Meestal pak ik als basis ui en knoflook . Toch zal het je verbazen dat elke groente het goed doet in een groente omelet . Zelfs andijvie met ei en sambalkaas bleek een schot in de roos . Ik gebruik er dus alles voor .

Als je improvisatie koken nog moeilijk vind, is dit dus een goed gerecht om te oefenen .

 

Vandaag keek ik in de koelkast . ‘ Spinazie , en schapenkaas ‘lag erin.Ik pakte alleen knoflook en sneed het in schijfjes . Samen met de spinazie bakte ik het . Ik klopte twee eieren . Deze goot ik in de pan over de spinazie . Nog wat jonge schapenkaas erover heen , en wachten maar .

 

Na ongeveer tien minuten kwam de heerlijke kaas geur mijn neus binnen gevlogen . Ik ging kijken . ‘ Yes’ dacht ik bij mijzelf . Ik deed het ei op een bord . Nog wat crème-fresh erbij , en eten maar .

 

Zo zie je maar


Zo zie je maar je hebt helemaal geen diepvries pizza nodig, of een magnetron maaltijd. Ik kook altijd vers, gevarieerd, en elke dag is het lekker. Het is in het begin misschien wennen, maar ik kook niet anders meer. Ik vind het een heerlijke uitdaging om zo te koken, en iets tot iets lekkers om te toveren.