blog placeholder

Voeding is cruciaal voor de groei en de weerstand van elk kind. Door het ruime aanbod van ongezonde voeding en de kant en klare maaltijden is het niet altijd zo eenvoudig om een gevarieerde en goeie voeding te serveren voor kinderen.

Door gezonde voeding creatief te gaan benutten, samen met je kind te koken kan je lekkere, gezonde evenwichtige maaltijden bereiden. 

Geef als ouder het goede voorbeeld! Eet mee met je kind!

Beloon en motiveer je kind!

Geef je kinderen ’s morgens en ’s avonds melk, overdag water!

  • Start de dag met een goed ontbijt

Probeer tijd te nemen voor een ontbijt, zet de tafel en maak het gezellig, dat maakt het eten al heel wat aangenamer.  Variatie op de ontbijttafel prikkelt de zintuigen en zal ervoor zorgen dat je kind van alles wat wil eten.  Een stukje fruit, een boterham met confituur, een yoghurtje, een eitje zal de honger wel opwekken.  Als een kind vlug moet eten, en enkel een boterham mag eten zal de zin om te eten er veel minder zijn.  Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd om de morgen goed door te komen. 

  • een gezond tussendoortje in de voormiddag

Een fruitsalade, yoghurt met fruit, een fruitbrochette zijn verfrissend en lekker om in de voormiddag te eten als het warm weer is. Je kan ook altijd nog een boterham of een tas soep geven.  Probeer de soep niet te geven vlak voor de maaltijd want dan is de eetlust weg voor de warme maaltijd. Tussendoortjes mogen niet met grote hoeveelheden gegeven worden!

  • Warme maaltijd

Je moet je kind regelmatig nieuwe voedingsmiddelen laten proeven, kinderen moeten de smaken leren kennen om ze ook lekker te vinden.  In een warme maaltijd kan je enorm veel variatie steken.  (seizoensgroenten, pasta, rijst, aardappelen, vis, vlees,…)

  • een 4-uurtje

Kinderen verbruiken veel energie en moeten bijgevolg voldoende eten.  Voldoende fruit en groenten zijn belangrijk. Als je kind ’s morgens een gezonde snack gegeten geeft kan het geen kwaad om in de middag een koek te geven.  Maar probeer ook niet teveel te geven!

  • avondmaal

Best ’s avonds een lichte maaltijd serveren en suikers vermijden, dit om te voorkomen dat uw kind moeilijk zou inslapen. Een boterham met kaas, vlees en een stukje groente is ideaal als afsluiter van de dag en niet te vergeten een goed glas melk!

Probeer van de maaltijden een leuk en gezellig moment te maken. Een gezond moment!