blog placeholder

Coca-cola is een cola merk, al sinds 1893 is het als officieel handelsmerk geregistreerd. Hoe is Coca-cola ontstaan? En wat is Coca-cola nu?

Geschiedenis

Coca-cola is uitgevonden in 1886 door John Pemberton. Voordat hij Coca-cola uitvond had hij al Franse Coca wijn gemaakt door Bordeaux met Cocaine en caffeine te mengen. Toen hij zijn Coca-cola had uitgevonden was het in eerste instantie een siroop die je zelf nog aan moest mengen met water. Pas later kwam een barman met het idee om de siroop met koolzuurhoudend water te mengen, en zo is de Coca-cola zo als wij die kennen ontstaan. Frank M. Robinson de boekhouder en tevens ook goede vriend van John Pemberton verzon de naam Coca-cola bij de siroop en ontwierp de beroemde letters. Ze hebben het samen alleen niet zo lang vol gehouden, in 1888 verkochten ze hun belang(incl. het recept) aan zakenman Asa G. Candler voor 550 dollar. In 1894 werd in Vicksburg, Mississippi de eerste Coca-cola fabriek geopend. En al in 1895 was Coca-cola in elke staat van Amerika te krijgen, en richtte toen ook The Coca-cola Company op. Tot 1919 was hij en zijn familie de grootste aandeelhouder van dit bedrijf. In 1928 was Coca-cola voor het eerst in Nederland verkrijgbaar. Dit ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Amsterdam. Coca-cola was toen hoofdsponsor van dit evenement.Tot 1930 heeft er Cocaine in de cola gezeten, al beweerden Chemici van Coca-cola dat in 1903 voor de laatste keer Cocaine aan de cola is toegevoegd. Vanaf het moment van uitvinden tot 1900 werd Coca-cola als siroop in kruikjes verkocht. Van 1900 tot 1916 zat het in een rechte fles, met hierop de eerste kroonkurk. In 1916 werd het Coca-cola flesje ontwikkeld die ongeveer het zelfde is als nu. Dit flesje op zich is al een symbool.

Coca-cola tegenwoordig

In Nederland bestaat Coca-cola uit twee verschillende bedrijven: Coca-Cola Nederland (CCN) en Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE-NL). Coca-Cola Nederland is onderdeel van The Coca-Cola Company en zorgt in Nederland voor de consumentenmarketing en communicatie. Coca-Cola Enterprises Nederland is een dochtermaatschappij van Coca-Cola Enterprises Inc. Het hoofdkantoor van The Coca-Cola Company staat in Atlanta in Amerika. Tegenwoordig is Coca-cola in meer dan 200 landen verkrijgbaar en is het zelfs uitgeroepen tot het grootste merk van de wereld. The Coca-Cola Company heeft wereldwijd meer dan 90.000 werknemers en brengen meer dan 500 merken op de markt. In 2010 boekten zij een netto omzet van 35 miljard dollar. Het recept is in de tussentijd sterk veranderd, zo is de Cocaine er uit gehaald en zit er minder caffeine in. Er wordt gezegd dat maar vier mensen op de wereld het originele recept kennen. The Coca-cola Company heeft in de tussentijd nog veel meer frisdranken ontwikkeld zoals bijvoorbeeld Fanta, Sprite en Aquarius. Op dit moment worden er wereldwijd meer dan 1,5 miljard Coca-cola drankjes per dag gedronken.