blog placeholder

Het is een feit dat heel veel mensen gek zijn van chocolade. Het is ook een feit dat meer vrouwen gek zijn van chocolade dan mannen. Vooral als het om gesmolten chocolade gaat. dus deze keer : de chocoladefondue !

De fonduepan :

 er zijn verschillende soorten : Je hebt de kaasfonduepan. Dat is een pan die zowel als voor kaas als voor chocola kan worden gebruikt. De pan werkt op elektriciteit.

En dan heb je nog de chocoladefonduepan. Deze pan is uitsluitend voor chocolade en wordt meestal warm gehouden met een kaarsje.

Bij beide pannen heb je speciale fonduevorkjes nodig. Fonduevorkjes zijn gemaakt van ijzer en zijn extra lang, zodat je goed de pan in kunt zonder je te branden of vies te worden. Er zitten houten of plasticen handvatten aan zodat je je niet aan de vork brandt.

De chocola :

Natuurlijk is kwaliteit chocolade het lekkerst, maar het hoeft niet perse. Chocoladefonduen is ook al heerlijk met goedkope 50 eurocent chocola.    Het is heel belangrijk dat je de chocolade goed smelt en vloeibaar maakt in een pan, voordat je het in de fondue stopt. Doe je dat niet en stop je het rechtstreeks in de fondue, dan wordt het eerst lekkere gesmolten chocolade maar brandt het direct daarna aan.

De chocolade smelten :

– Neem tussen de 50-100 gram chocolade per persoon.                                   – Doe de chocolade in kleine stukjes in de pan en doe er een scheutje melk bij.                                                                                                                      – Roer de chocolade totdat het vloeibaar is, is het een beetje klonterig of te dik ? Doe er dan nog wat melk bij.                                                                     – Wanneer de chocolade helemaal vloeibaar is en alle klontjes zijn gesmolten, giet je het in de fonduepan.

De dippers :

Er zijn een heleboel dingen om mee te dippen. Hier zijn een paar ideeën van wat je kunt gebruiken. maar elk anders idee dat lekker is in combinatie met chocolade kun je natuurlijk gebruiken ! 

vruchten :

– aardbeien (!)                                                                                                   – kiwi′s                                                                                                                – manderijn                                                                                                          – appel                                                                                                                – peer                                                                                                                  – banaan (!)                                                                                                       – kersen                                                                                                             – meloen                                                                                                              – ananas

deegwaren :

– lange vingers                                                                                                    – biskwietjes                                                                                                       – kokoskoekjes                                                                                                   – cake                                                                                                                – muffins                                                                                                             – croissants                                                                                                        – wafels                                                                                                               – soepstengels (!)                                                                                              – en ben je vergeten iets te kopen ? je kan altijd stukjes beschuit gebruiken !

andere dippers :                                                                                                – (mini)marshmallows                                                                                      En natuurlijk alles wat je verder lekker lijkt !

Variatie :

– Heb je geen fonduepan ? je kan een stenen schaaltje boven een kaarsje zetten, of bijvoorbeeld gebruik maken van een warmhouder (normaal wordt dat gebruikt voor bijvoorbeeld spaghetti) en daar een stenen schaaltje opzetten.

– Geen fondue vorkjes ? bij een kleine fonduepan kun je gewoon een taartvorkje gebruiken. Bij een grote kan je ook een taartvorkje gebruiken, maar die dan verlengen met bijvoorbeeld een rietje waar je het uiteinde van het taartvorkje in klemt.

– Je kunt ook toblerone gebruiken om te smelten. Daar zitten namelijk kleine stukjes noot en nougat in, kan heel lekker zijn !

– Heb je geen tijd om te chocoladefonduen, of gewoon de juiste spullen niet in huis ? Het is ook heerlijk om een stukje chocola (zoals merci) in de warme chocolademelk te dippen. En de chocolademelk wordt er nog extra romig van ook !