blog placeholder

Vraag jij je ook wel eens af waar alle apparaten uit de keuken vandaan komen en hoe ze hun bekende vorm hebben gekregen? Hieronder kun je lezen hoe het broodrooster door de jaren heen steeds veranderde, tot het rechthoekige ontwerp waarbij het brood omhoog schiet dat we nu kennen.

Broodroosters ontstonden rond de jaren 10 van de vorige eeuw. De eerste broodroosters waren erg primitief en leken meer op een soort barbecues. Er werd wel al vanaf het begin gebruik gemaakt van nichrome draden. De draden geven warmte af aan het brood als ze gaan gloeien. De gloeidraden waren nog niet goed afgesloten, waardoor de broodroosters onvoorspelbaar en gevaarlijk waren.

Al snel werd er ook aandacht besteed aan het uiterlijk en de veiligheid van de roosters en kwam er een kast om omheen. In de jaren 30 en 40 waren dit veelal afgeronde blokken van glimmend metaal met plastic handvatten.

Tussen 1960 en 1980 waren er veel rechthoekige broodroosters, met soms plaatjes op de zijkanten. De gebruikte materialen waren geverfde metalen en plastics.

Vanaf de jaren 70 werden plastics steeds meer toegepast in huishoudelijke apparaten en waren ze hitte bestendig genoeg. De hele buitenkant van de broodroosters werd van kunststof. We zien dan de afgeronde vorm weer terug. Ook worden er ‘leuke’ vormen bedacht, zoals boterhammen en broodroosters met stripfiguurtjes erop.

Het is leuk om te zien dat de vierkante broodroosters uit de jaren 60 en 70 er het meest gedateerd uit zien, meer dan de veel oudere exemplaren uit de jaren 30 (afgezien van de eerste broodroosters uit de jaren 10 en 20).

Moderne broodroosters zijn er in verschillende vormen. Er zijn ook broodroosters op de markt met nieuwe technieken, bijvoorbeeld glazen ‘roosters’. Wie weet hoe de broodroosters van onze kleinkinderen eruit zullen zien…