blog placeholder

Een broodbakmachine is een keukenmachine en een oventje ineen waarmee u uw eigen brood maakt. Wakker worden met de geur van vers brood, is dat geen zalig idee? Verder is een groot voordeel van een broodbakmachine dat u kunt kiezen uit verschillende meelsoorten, kunt variëren met noten en zaden, maar ook voor degene met bijvoorbeeld een tarwe-allergie of een gist-allergie zijn er allerlei alternatieven te bedenken en te maken.

Houdt u van de geur van versgebakken brood? Veel mensen noemen de geur van versgebakken brood als hun meest favoriete geur. Kunt u zich voorstellen hoe het ruikt als u ’s ochtends uw bed uitkomt en de geur van versgebakken brood hangt in uw keuken? Het is heel eenvoudig te realiseren met een broodbakmachine.
Het is alleen een kwestie van ’s avonds de juiste ingrediënten in de deegbak doen, het gewenste programma en tijd instellen en als u ’s ochtends uw bed uitkomt, is het brood klaar en ruikt het naar een echte bakkerij!

De meeste broodbakmachines hebben meerdere functies, voor het bakken van verschillende soorten deeg, bijvoorbeeld wit, bruin en volkoren, maar ook voor het kneden van pastadeeg, pizzadeeg en cake. Er zijn zelfs broodbakmachines waarin u jam kunt koken.

Hoe uitgebreid u uw machine wilt, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke wensen, meestal is het voldoende als er verschillende broodprogramma’s op zitten. Verder is er meestal een keuze qua formaat van het brood dat uit de machine kan komen. Bent u alleen of met z’n vieren, dan is dit een belangrijke optie die u voor aanschaf moet bekijken. Uiteraard is de timerfunctie handig om de machine van te voren in te stellen en toch ’s ochtends vers brood te hebben, maar tegenwoordig zijn er vrijwel geen machines meer te vinden die deze optie niet hebben.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van het specifieke type broodbakmachine voegt u eerst de vloeistof, dan het meel (of meerdere soorten, al naar gelang uw smaak) en vervolgens zout, gist en boter toe. Er zijn machines waar de volgorde precies andersom is, maar dat is in de gebruiksaanwijzing terug te vinden. Denk er aan dat u gist en zout gescheiden houdt als u de timerfunctie gebruikt. Als gist namelijk in aanraking komt met zout gaat de gistende werking achteruit en zal uw brood niet of nauwelijks rijzen.
Kies vervolgens het juiste programma, bijvoorbeeld ‘standaard bruin’, reken uit hoe laat u uw brood klaar wilt hebben, geef de juiste tijd in en druk op ‘start’. Een kind kan de was doen. U kunt rustig naar bed, ’s nachts begint de machine te kneden, te rijzen, te kneden en weer te rijzen, waarna hij uiteindelijk gaat bakken en u bij het opstaan wordt verwelkomd door de heerlijke geur van vers brood.
Haal het brood uit de machine, laat even afkoelen op een rooster en snijden maar!