blog placeholder

Als je regelmatig in de herfst van een hartverwarmend bokbiertje geniet en je wil iets meer weten over de ontstaansgeschiedenis van deze heerlijke biersoort lees dan verder

Geschiedenis:

Om eerst maar eens een misverstand uit de weg te ruimen: bokbier heeft niks met bokken te maken, dus hoewel zo’n afbeelding op een flesje leuk staat slaat het eigenlijk nergens op..Het oorspronkelijke recept voor bokbier komt uit Duitsland, uit het plaatsje Einpock om precies te zijn. Daar besteld men toen Einpocker bier, in de loop der jaren verkort met bestellen tot ein Bock..Daar komt de  naam vandaan.

Het bier zelf is ontstaan doordat men aan het eind van de zomer diverse proefbrouwsels maakten om de kwaliteit van het gerst te testen. Deze proefbrouwels waren begin oktober gereed om te drinken, en werden verkocht onder de naam bockbier.

Tegenwoordig wordt deze traditie in stand gehouden, alhoewel proefbrouwels niet meer nodig zijn aangezien de kwaliteit van het gerst in het laboratorium vastgesteld wordt.

Eigenschappen:

Bokbier is een redelijk zwaar bier variërend in alcoholpercentage van een procent of 6 tot 7,5 procent. Het heeft een donkere robijnrode kleur. Alhoewel je tegenwoordig ook wel erg donkere varianten ziet.

Genieten:

Om bokbier goed te kunnen proeven kun je het toch het beste uit een bol glas drinken met een ronde buik en dan iets taps toelopend richting mond. Hierdoor komen smaak en geur optimaal naar boven. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen smaakvoorkeur van heel zoet tot eerder bitter. Gelukkig zijn er heel veel verschillende varianten en is er dus voor ieder wel wat wils. Om te bepalen wat voor jou het lekkerste bokbiertje is er uiteraard maar een methode: veel proeven….

Maar dat is niet erg want wat is er nu mooier dan in gezelschap genieten van een heerlijk bokbiertje terwijl je de regen tegen de ramen hoor klateren?

Let wel op aangezien dit een stevig bier is, drink je er niet zomaar een aantal weg, dus hiervoor geldt zeker: geniet maar drink met mate.