blog placeholder

Er zijn heel veel oude Hollandse recepten een van de bekendste daarvan is Blote billetjes in het gras, mede door het televisie optreden van de moeder van Ruud van Nistelrooij in het televisieprogramma “De Regenjas” waarin zij een variant van Blote billetjes in het gras klaarmaakte. Andere benamingen voor dit gerecht zijn Blote kontjes in het groene gras, Blote meisjes in het groene gras.

Blote kontjes in het groene gras

Blote kontjes in het groene gras

Varianten op “blote kontjes in het groene gras”:

 ”Blote kontjes in het groene gras” is de meest gangbare benaming voor dit oer-Hollandse gerecht. Dit oer-Hollandse gerecht bestaat al zo lang en is zo algemeen bekend in Nederland dat iedere familie er wel een eigen naam voor heeft. Een aantal veel voorkomende variaties op de naam  ”Blote kontjes in het groene gras” zijn “blote meisjes in het groene gras”, “naakte kindertjes in het gras”, “blote kindertjes in het veld”, “blote billetjes in het groen”, “blote mannetjes in het veld” of “juffertjes in het groen”. De naam refereert, naar algemeen wordt aangenomen, aan het uiterlijk van het gerecht. Met een beetje fantasie lijken de witte bonen die her en der deels boven de groene fijngesneden snijbonen (die een beetje aan gras doen denken) uitsteken een beetje op kleine witte billetjes. Omdat (ook vroeger al) de meeste kinderen niet meteen dol (waren) zijn op de combinatie van gekookte groene fijngesneden snijbonen met gekookte witte bonen er door heen gemengd, werden er allerlei leuke namen als ”Blote kontjes in het groene gras” voor bedacht. Uit onze familie overlevering weet ik dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog weken waren dat onze familie alleen witte bonen te eten had.  Slechts af en toe waren er ook verse snijbonen en het gerecht ”Blote kontjes in het groene gras”  werd daarom door de meeste als een welkome, smakelijke variatie beschouwd. Mijn overgrootvader placht zijn puberzoon, die het gerecht ronduit niet te vreten vond (ik ben geen konijn, placht hij te zeggen) voor het eten sneller van zijn kamer naar beneden te krijgen door te roepen dat er een paar lekkere  “blote meisjes in het groene gras” klaar lagen.

Blote kontjes in het groene gras

Samenstelling “blote kontjes in het groene gras”:

De basisingrediënten van het gerecht ”Blote kontjes in het groene gras” zijn de fijngesneden gekookte snijbonen en de gekookte witte bonen. Verder worden er, van oudsher, vrij algemeen een aantal natuurlijke smaakmakers gebruikt om het gerecht wat smakelijker te maken. Dit zijn fijngesneden uien, boter, peper en zout. Later werden ook laurierblaadjes en kruidnagels onderdeel van het traditionele recept. Naast deze traditionele ingrediënten kun je zelf naar believen rookworst, nootmuskaat, casselerrib, melk, warme melkzout, lamshaasjes, bonenkruid of lamsvlees toevoegen.

Bereidingswijze: De basisbereidingswijze van het gerecht ”Blote kontjes in het groene gras” is heel eenvoudig. De voorbereiding neemt echter wel een etmaal in beslag want je moet de witte bonen eerst 24 uur met de gesneden ui en wat zout in water laten weken. Eerste moet je zowel de witte als de snijbonen goed wassen in schoon water. Om de witte bonen meteen al meer smaak te geven kun je in het water, waar de witte bonen in worden geweekt, een paar laurierblaadjes en een aantal kruidnagels doen. Als de witte bonen 24 uur geweekt hebben kun je ze in het weekvocht op het vuur en drie kwartier laten koken. Als je de witte bonen op het vuur zet kun je ondertussen de topjes en de draden van de snijbonen afhalen. Dit gaat het makkelijkst door het topje er net niet helemaal af te snijden maar het een paar millimeter van de overzijde te stoppen en vervolgens de rest van het topje af te breken waardoor je de draad, die over de lengte van de snijboon loopt, er eenvoudig af kunt trekken. Door deze handeling aan het uiteinde van het ophangpuntje van de andere af uit te voeren kun je ook de andere draad, die over de lengte van de snijboon loopt er makkelijk af trekken. De afgehaalde snijbonen kun je nu het makkelijkst met een speciale snijbonenmolen versnipperen. Als je geen snijbonenmolen hebt kan het ook met een gewoon aardappelschilmesje, snij dan de snijbonen in ruitvormen van ongeveer 2 cm lengte. Kook vervolgens de fijngesneden snijbonen in 20 minuten gaar in water met wat zout. Giet de witte bonen en de snijbonen als ze gaar zijn af en meng ze door elkaar.

Eet smakelijk!!