blog placeholder

Vroeger bakte iedereen zijn vlees in boter uit een pakje. Een grote klont boter in de pan geeft extra smaak aan je vlees, maar is het wel zo gezond?

 

Of vet in vaste of in vloeibare vorm is heeft alles te maken met de soort vet die in de boter zit. Er zijn 3 soorten vet onverzadigd vet(=oke), verzadigd vet(=verkeerd) en transvet. Transvetzuren ontstaan door bewerkingsprocessen van vet en zijn schadelijk voor het lichaam. Je wilt in je bakproduct dus zo min mogelijk verzadigd en transvet en wel veel onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten zijn verkeerde vetten. Dit komt omdat veel verzadigde vetten zorgen voor een stijging van het slechte cholesterol. Wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Zorg er dus voor dat ze hoeveelheid verzadigde vetten in de voeding zo laag mogelijk blijft.

Vast en vloeibaar

Het herkennen van producten met veel onverzadigd vet is eigenlijk heel makkelijk. Onverzadigd vet blijft vloeibaar bij kamertemperatuur en verzadigd vet blijft in vaste vorm. Olijfolie is een voorbeeld van een vet die veel onverzadigde vetten bevat en daardoor vloeibaar is.

Olijfolie en een vloeibare boter

Het verschil tussen olijfolie en vloeibare boter zit in de vitamines. In olijfolie zit de vetoplosbare vitamine E. In de vloeibare boter zitten de vetoplosbare vitamines A, D en E. Deze vitamines hebben wij allemaal nodig en halen wij enkel uit vette producten. De aanbeveling is om per dag 15 gram bak- en braadvet per persoon te gebruiken. Hiervan mag 5 gram olijfolie zijn maar het is belangrijk dat 10 gram vloeibaar bak- en braadvet is vanwege de vitamines.

Soorten vloeibare boter

Er zijn verschillende soorten vloeibare boter op de markt. Er wordt onderscheid gemaakt in een vloeibare margarine en een vloeibaar bak- en braadproduct. Een vloeibare margarine heeft een neutrale smaak en is een prima vervanger voor de harde margarine. Een vloeibaar bak- en braad product is bij voorkeur geschikt om vlees in klaar te maken omdat er eiwitten aan zijn toegevoegd. Een vloeibaar bak-en braadproduct voegt meer smaak toe aan vlees en jus dan een vloeibare margarine. Voor degene die graag bakken in olijfolie, er zijn ook vloeibare boters met olijfolie.

 

Vloeibare margarine

Vloebaar bak-en braad product

Geschikt voor

Bakken, saus maken, taart maken, roerbakken van   groente, vlees en vis

Bereiden van vlees en jus

Producten

Becel Keuken light, Blue Band vloeibaar light, Alpro   Bakken en Braden, Bebo Vario, Becel Keuken met olijfolie, Becel Keuken,   Zeeuws Meisje vloeibaar, betolli vloeibaar, Blue Band vloeibaar, Blue Band   vloeibaar Roombotersmaak

Remia Vlees & Jus Light, Remia Bakken&   Braden Olijf, Remia Bakken en Braden, Becel Vlees & Jus, Blue Band Vlees   & Jus, Croma Vloeibaar, Croma milde olijf, Bebo Bakken en Braden

Wat betekent “light”?

In het geval van vloeibare boter betekent light dat het product minder energie bevat en minder vet. Bij dit product vind ik light echter onnozel aangezien een light vloeibare boter is aangevuld met water. En op het moment dat je dit in de pan doet verdampt het. Je betaald dus hetzelfde voor minder bereidingsvet. Ik raad dan ook iedereen die minder energie wil gebruiken aan om gewoon minder boter in de pan te doen in plaats van een light bakproduct te kopen.

Conclusie:

Het gebruik van een vloeibaar boterproduct is essentieel in een gezond voedingspatroon. Zorg daarom dat er 15 gram per persoon per dag wordt gebruikt. Hiervan mag maximaal 5 gram olijfolie zijn. Light producten zijn onzin maar let bij het kiezen van je product op de hoeveelheid verzadigd vet en transvet. Deze zijn bij voorkeur zo laag mogelijk.

Bron: www.voorlichtingmvo.nl