blog placeholder

Je kunt gebruiken:
een stuk witte kool of spitskool
stuk bloemkool
boontjes
uien
een komkommer
wortels (liefst een winterwortel)
paprika
taugé 
zilveruitjes
reepjes appel
Hou je van pittig, kun je er ook nog een gesneden rode of groene peper erbij doen.

Pasta:
Een stuk gember 3 centimeter
2 á 3 teentjes knoflook
1 theelepel kurkuma
suiker 3 eetlepels
zout ½ theelepel
azijn ½ liter
¼ liter water

Als je een mandoline hebt, kun je de kool en wortel en komkommer in streepjes snijden. De rest snij je met een mes in streepjes. Ook een mooie oefening om je snijtechniek te verbeteren.

Zet een pan met water op met een weinig zout. Als het kookt doe je de gesneden groenten erbij. Na 3 minuten giet je het door een zeef. En doe het in goed uitgekookte potjes of weckpot. Vul de potjes tot een centimeter onder de rand met groenten (Ik bewaar de weinige potten die ik koop en gebruik ze hiervoor) De potten van zoetzure augurken plusminus een ¼ liter gebruik ik vaak.

Rasp de gember en knoflook en doe er een theelepel kurkuma en wat zout meng dit goed door elkaar.

Doe in een pan ½ liter azijn met 3 eetlepels suiker en los dit op. Doe de zelfgemaakte pasta erbij en roer het er door. Nu ¼ liter water eraan toevoegen en breng het verder aan de kook.

Zet de gevulde potten op een nat doek en vul voorzichtig de potten met zoetzure azijn tot de groenten net bedekt zijn. Draai de deksel er op en draai de potten om. Lekken ze niet, kun je de potten rustig een maand bewaren. Zo wie zo raad ik je aan de groenten zeker 3 dagen met rust te laten, zodat alle smaken en zuren hun werk kunnen doen. Erg leuk om het als cadeau weg te geven.