blog placeholder

Toen ik 12 was begon mijn groottante die nu 83 is, mij in te wijden in de oude Antilliaanse keuken. Dit is één van mijn favorieten.  Meestal klaargemaakt voor feestjes of recepties. Gedurende de jaren heb ik dit recept aangepast naar mijn eigen wensen en voorkeuren.

Als er vlees zoals (kippenpoten, varkensvlees, biefstuk, satéstokjes of iets anders) erbij geserveerd wordt, dan kunnen er meer porties eruit gehaald worden. Dit geldt ook bij het gebruiken van een extra bijgerecht zoals sla of gebakken banaan.En denk eraan Nederlanders eten minder dan Antillianen per portie (over het algemeen). Veel bereid- en eetplezier!!!

Benodigdheden:

 • 1 kilo parboiled rijst
 • 2 rib-, haas- of schouderkarbonades (zelf doe ik ribkarbonade)
 • 4 hele kippenpoten of 500 gr nasivlees
 • 200 gr. hamblokjes, 200 gr. spekblokjes
 • (garnalen als je dat wilt) het mogen verse zijn of van die gezouten voorverpakte garnalen die je eerst moet laten weken. De verse bak je 1 minuut in een goed verwarmde wok. De voorverpakte laat je 3 uurtjes weken in heet water zodat het merendeel van de zout eruit gaat. Daar ze al gaar zijn bak je ze 1 minuut in een beetje boemboe.
 • kies 3 soorten groente uit: 2 blikken crispy maïs, 300 gr. champignons in plakjes, in blokjes of julienne gesneden rode, groene en gele paprika, 1 gesnipperde ui, 1 gehakte bleekselderij, prei mag ook, 400 gr. roosjes brocolli (niet te groot), 1 courgette in plakjes. (Zelf kies ik voor paprika, brocolli en mäïs)
 • 400 gr. tauge (kan weggelaten worden)
 • 1 pak nasi goreng boemboe meestal te koop bij de toko
 • 4 lepels zoete ketjap voor in de rijst(voor de kleur en smaak)
 • olie of bakboter
 • marineerkruiden
 • grote wok en rijstkoker
 • 2 grote plastickommen( van die ronde om in af te wassen, wel nieuwe!!!)

Bereiding

De meeste dingen kunnen tegelijkertijd maar hangt ervan af hoe handig je bent. Achter elkaar kan ook:

 1. Kook de parboiled rijst gaar. Het moet wel enigszins droog uitkomen. 5 grote bekers rijst, 5 dezelfde grote bekers met kokend water, snufje zout en een beetje boter of olie erbij. Als het water op hetzelfde niveau ligt als de rijst voeg je de ketjap en de helft van de boemboe toe. Goed draaien en deksel weer erop totdat het klaar is. Rijst is klaar als ie beetgaar is. Bij gebruik rijstkoker, geeft ie dat vanzelf aan. Als de rijst klaar is dan schep je het over in een grote plastic bak. Zo’n plastic afwasbak, die je natuurlijk niet voor de afwas gebruikt. Zelf gebruik ik 2 om goed te kunnen mengen. Laat de rijst rustig afkoelen.
 2. We gaan beginnen met het vlees. Ik gebruik gewoon zonnebloemolie om te bakken. Ik marineer mijn vlees eerst voordat ik het bak. Dat kan met de boemboe en andere kruiden zoals kerriepoeder, zout, peper en knoflookpoeder. Ham en spek hoeven niet gemarineerd te worden en ook niet in olie bakken. Dit kan een avond of een paar uren van tevoren. Je kunt het vlees ook gewoon met die specerijen meebakken. Ik begin met de kippebouten. Was ze schoon met limoen of azijn. kook ze voor een halfuur met zout en wat peper. Als ze gaar zijn haal ze van het vuur en laat ze afkoelen. Nadat ze afgekoeld zijn breek ze in kleine stukjes en gooi de botten weg. Deze stukjes kip gaan we bakken met de andere specerijen en een gedeelte van de boemboe. Zelf gebruik ik geen kipfilet omdat het meestal te droog wordt en als taai wordt ervaren in het gerecht. Na het bruinbakken van de kipstukjes verdeel ze over de twee kommen rijst.
 3. Nu bakken we de gemarineerde karbonades bruin. Als ze gaar zijn laat ze effen afkoelen waarna je ze in blokjes snijdt. Botten kunnen worden weggegooid.
 4. Nu de ham- en spekblokjes. Ik bak ze samen met de champignons. De champignongs zuigen het zout uit de spek waardoor alles lekker in balans blijft qua zoutgehalte en smaak.
 5. Hierna volgen de garnalen en de rest van het groente wat je gekozen hebt. Bij deze voeg je de rest van de boemboe en telkens een beetje zout en peper om het op smaak te brengen. ook wat ketjap graag. De groente moet een beetje bite blijven houden, niet te slap bakken.
 6. Alles wat je bakt en klaar is, verdeel je over de 2 kommen rijst en meng je goed door elkaar met een grote plastic lepel.
 7. Als laatste bak ik de tauge even. Laat wat beet erin. Het is meer verhitten dan echt bakken. Niet langer dan 90 seconden. Hangt af van de hoeveelheid die je gebruikt.
 8. Zorg dat alles goed door elkaar geroerd is in de kommen. Proef van de boven- en de onderkant. Is het flauw voeg dan wat zout en peper of maggy. Altijd met een plastic lepel of vork.
 9. Bij het serveren opwarmen in een wok of in de magnetron.
 10. Zoals ik zei kun je kippenpoten erbij serveren of ander vlees. Het is niet echt nodig daar het gerecht bestwel machtig is met alle ingredienten. Of men kan het vlees achterwege laten en alleen groente gebruiken. Als bijgerecht zou ik voor een frisse ijbergsla of een lepeltje aardappelsalade kiezen. Gebakken bakbanaan kan ook. Of Atjar tjampoer.
 11. Bij het gebruiken van plastic spullen kan wat ervan over is zo in de koelkast. Wel goed checken of de onderkant ook afgekoeld is. Anders gewoon een dagje buiten laten staan. De volgende dag is het nog lekkerder. Wel aluminiumfolie erop voor smaak- en geurbehoud.