blog placeholder

Minstens vijf porties van groente en fruit eten per dag is een essentieel onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet. Door ‘5-per-dag’ te volgen, kan je jouw risico van kanker, hartkwalen en andere aandoeningen voorkomen.

Portie

Een portie betreft zo’n 80 gram van fruit of groenten. Dit is ruwweg gelijk aan:

* een appel, een sinaasappel, een banaan, of een ander even grote fruit

* twee pruimen, nectarines of een ander even grote fruit

* een handvol druiven of bessen

* een stuk meloen, ananas of een ander grote fruit

* één soeplepel van rozijnen of ander gedroogd fruit

* twee grote lepels van gekookte groenten, bijvoorbeeld broccoli of wortels

* een kleine kom salade

* twee grote lepels van bonen (slechts een portie per dag)

* een glas 150ml vers vruchtensap of smoothie (slechts één portie per dag)

 

Tellen alle groente of fruit mee?

Droge of ingeblikte fruit en de ingeblikte of bevroren groente kunnen meegeteld worden op jouw dagelijkse porties. Maar probeer ingeblikte fruit te eten dat in natuurlijk vruchtesap wordt gehouden dan in stroop. Controleer ook het zoutgehalte van ingeblikt voedsel, aangezien het soms hoog kan zijn. Fruit en groente in klaar-en-klaar maaltijden kunnen ook op jouw dagelijkse porties meegeteld worden. Dit voedsel is echter vaak hoog in vet en toegevoegde zout en suiker, dus je zou ze met mate moeten nemen. De aardappels zijn voedzaam maar zijn zetmeelrijk, dus ze tellen eigenlijk niet mee bij de vijf porties. Chips tellen sowieso niet mee!

Diversiteit

Verschillende types fruit en groenten bevatten verschillende combinaties vezel, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Het eten van een verscheidenheid van fruit en groenten zal ervoor zorgen dat je een goede mengeling krijgt. Een goede vuistregel is het eten van groente en fruit met verschillende kleuren. Vaak zijn de chemische stoffen, die verantwoordelijk zijn voor hun kleur, juist die goed zijn voor de gezondheid.

Tips voor ‘Vijf per dag’

1. Een glas zuiver ongezoet vruchtesap is een snel en gemakkelijk portie maar het kan slechts voor één van jouw dagelijkse vijf worden meegeteld.

2. Wanneer je honger krijgt, ga voor vers of gedroogd fruit in plaats van chips of chocola.

3. Probeer afwisselende dingen zodat je tijdens het eten meer gaat genieten zoals tomaten, sla en komkommer in sandwiches, bessen en bananen in yoghurt en graanproducten of groenten in deegwaren en soepen.

4. Maak het prettig bij het bereiden van groente en fruit voor kinderen zoals groente en fruit met gekke vormen combineren en laat ze betrokken raken bij het koken.

5. Hou altijd een vooraad van verse, bevroren en ingeblikte groente en fruit in de keuken.