blog placeholder

Er zijn al een aantal jaren plannen om het statiegeld op de grote PET-flessen af te schaffen maar niet iedereen binnen het kabinet is het daar mee eens. Daarom berichtte staatssecretaris Wilma Mansveld onlangs aan de Tweede Kamer dat er voorlopig nog steeds statiegeld over grote plastic flessen wordt berekend. 

Het bericht kwam als een verrassing aangezien eerder nog werd beslist dat het statiegeld per 1 januari 2015 werd afgeschaft. Er werden zelfs speciale voorwaarden gemaakt zoals afspraken met de verpakkingsindustrie, supermarkten en diverse gemeenten. De reden dat de staatssecretaris de afschaffing opheft, is het nalaten van deze afspraken. “Er is nog niet aan de zeven voorwaarden voldaan en daarom kan ik nu niet instemmen met het afschaffen van het statiegeld.”

Er zijn te weinig maatregelen getroffen op het gebied van pvc in verpakkingen. Supermarkten beloofden dit materiaal niet meer te gebruiken maar onderzoek toonde aan dat dit niet is gelukt. Pvc wordt bijvoorbeeld gebruikt in verpakkingen voor voedsel, schilmesjes en waxinelichtjes. Het bleek dat supermarkten zelf ook niet helemaal op de hoogte waren. Het gevolg is dat Mansveld nu geen toestemming geeft voor de afschaffing en er pas in juni 2015 weer naar kijkt.

Twijfelachtig onderzoek
Supermarkten zien liever dat consumenten de plastic flessen in afvalbakken gooien want het huidige statiegeldsysteem zou te duur zijn voor de retailers. Eerder onderzoek toonde namelijk aan wat de kosten waren, maar nieuw onderzoek ontkracht dit. Onderzoeks- en adviesbureau CE Delft maakte duidelijk dat de kosten slechts de helft bedragen. De kosten zouden overigens geen argument zijn om de afschaffing wel of niet door te zetten, aldus de staatssecretaris.

De PvdA vindt het niet erg dat de beslissing is uitgesteld en dat er wellicht pas vanaf 2016 geen statiegeld meer wordt geheven op grote plastic flessen. Volgens de partij is het huidige systeem de meest effectieve manier om de flessen te verzamelen.