blog placeholder

De aardappel vindt zijn oorsprong in het Andesgebergte en werd ongeveer 4000 jaar voor het eerste geteeld door Peruanen. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de aardappelen mee naar Europa. In Europa werd de aardappelen het hoofdvoedsel van de armen. Tegenwoordig wordt de aardappel wereldwijd geteeld en is het de belangrijkste groente ter wereld.

Er zijn zeer veel verschillende soorten aardappelen. De zoete aardappel en de yam behoren echter niet tot de aardappelfamilie.

Voedingswaarde

Aardappelen zijn erg voedzaam en bevatten relatief weinig calorieën. Indien je ze met schil eet bevatten ze heel veel gezonde koolhydraten en vezels. Het is geen fabeltje dat de meeste vitaminen in de aardappel zich net onder de schil bevinden. Schil dus zo dun mogelijk of bereid de aardappel met de schel aan.

Veel mensen denken dat je dik wordt van aardappelen, maar dat is eigenlijk alleen het geval wanneer ze worden geserveerd met boter, romige sauzen of zure room. Of wanneer ze gefritureerd worden. Een gewone aardappel bevat ongeveer 140 kcal en maar0.5 gramvet. Tevens bevatten ze een kleine hoeveelheid eiwitten.

Wanneer u de aardappel poft, stoomt of warm maakt in magnetron blijven de meeste voedingsstoffen behouden. De meeste voedingsstoffen blijven behouden wanneer de aardappel gestoomd worden. De meest gebruikte bereidingswijze is echter de aardappel te koken. Kook deze het best met de schil eraan (maar natuurlijk wel gewassen), in zo weinig mogelijk water en met het deksel op de pan. De vitamine C in de aardappel gaat wel verloren in het water.

TIP: u kan eventueel het water, dat nu veel vitamine C bevat, gebruiken als kookvocht voor soep.

In de winkel

Koop bij voorkeur aardappelen met zo weinig mogelijk zwarte plekken en gebruik zeker geen aardappelen met een groenkleurige schil. Hoe groener de schil hoe groter de kans is dat de aardappel de stof Solanine bevat. Deze kan onder andere diarree en migraine veroorzaken.

Bewaar de aardappelen op een donkere koele plaats, maar natuurlijk niet in de koelkast. Bij een temperatuur die onder de7°Cgaat wordt het zetmeel van de aardappel omgezet in suiker. Dit verandert natuurlijk de gehele samenstelling van de aardappel, zijn voedingsnut en de smaak.

TIP: bewaar aardappelen ook niet vlakbij uien. Uien bevatten zuur en daardoor kunnen de aardappelen, wanneer ze in de buurt ervan bewaard worden, sneller rotten.

Overzicht

Positieve eigenschappen:

Bron van vitamine C en B6, mineralen en kalium

Bevatten veel vezels

Voedzaam en voordelig

Opletten voor:

De groene en uitlopende aardappelen vanwege de mogelijke aanwezigheid van Solanine.