Big Green Egg

Heb je al een Big Green Egg in de tuin staan, of ben je nog aan het twijfelen of je er nou wel of niet één aan moet schaffen? In dit artikel laten wij je zien wat je allemaal met dit “ei” kunt doen, want dat het meer is dan alleen een barbecue, mag duidelijk zijn.

Wat is een Big Green Egg?

Zoals ik net al zei is het veel meer dan alleen een barbecue, maar meer een complete buitenkeuken. De Big Green Egg is een kamado. Deze naam gaven de Japanners duizenden jaren geleden al aan een traditionele klei-oven waar met hout gestookt werd. Door alle ontwikkelingen en verbeteringen is daar nu dus de Big Green Egg uit gekomen.

Hiermee kun je niet alleen grillen, maar ook koken, stoven, bakken, roken en zelfs slow cooken. Dit is allemaal mogelijk omdat je de temperatuur in kan stellen van 70 tot 350 graden, en dit is allemaal heel precies te reguleren. Dit zorgt er dus automatisch voor dat je er echt mee kan koken, en dus niet persé binnen in je keuken hoeft te staan wanneer het buiten heerlijk warm is. Je kan er dus niet alleen vlees op grillen maar ook stoofpotten maken, vis roken, cake bakken of zelf pizza’s maken.

Verschillende modellen

Er zijn maar liefst zeven modellen verkrijgbaar, zodat er voor iedereen wel een gepaste Big Green Egg te vinden is. De Mini is hierbij het kleinste model, die ideaal is om mee te nemen. Daarna komt de Small, die vooral handig is wanneer je een klein tuin of balkon hebt, en vervolgens de MiniMax, Medium, Large, XL en XXL. Deze laatste is natuurlijk heel groot, maar zal waarschijnlijk vooral gebruikt worden wanneer je altijd buiten kookt. De Large is het meest gangbare model, hier zijn ook de meeste accessoires voor beschikbaar. Je zou hier met gemak eten op kunnen bereiden voor 8 personen, maar wanneer je een BBQ-feest geeft voor meer personen is dit natuurlijk ook mogelijk. Tenslotte eet niet iedereen tegelijk tijdens zo’n feestje.

Big Green Egg accessoires

In principe kun je direct aan de slag met alleen de Big Green Egg. Maar er zijn een hoop accessoires die het voor jou fijner en makkelijker maken om verschillende gerechten te maken. In onderstaand overzicht zie je alle mogelijkheden:

  • Modular Egg Workspace – Dit is een basis framewerk waar je de Big Green Egg inzet. Vervolgens kan dit helemaal naar eigen wens uitgebouwd worden zodat jij je eigen keuken hebt.
  • ConvEGGtor en convEGGtor basket – Hiermee kun je de BGE omtoveren tot oven. Dit is ideaal voor ovenschotels, maar ook voor slow cooking door het langzame garingsproces.
  • Baking Stone – Door deze pizzasteen aan te schaffen kun je niet alleen de lekkerste pizza’s zelf bakken, maar ook verschillende broden en zelfs taarten.
  • Cast Iron Grid – Er zit een roestvrijstalen rooster bij je BGE, maar dit gietijzeren rooster biedt een aantal voordelen. Zo heeft hij een groter vermogen, waardoor hij veel heter kan worden. Dit is weer een voordeel voor je perfect dichtgeschroeide vlees. Wanneer je dit rooster aan wilt schaffen doe je er goed aan ook de gridd lifter erbij te bestellen. Dit zodat je hem makkelijk op kunt tillen.
  • Cast Iron Plancha Griddle – Deze grillplaat is vooral ideaal wanneer je kleine ingrediënten hebt, die niet op een rooster kunnen liggen. De geribbelde kant is voor groente of kleine stukken vis of vlees. De andere kant is plat, en die is ideaal voor het bakken van eieren of zelfs pannenkoeken.
  • Cast Iron Skillet – Deze skillet is erg multifunctioneel. Zo kan er een hele kip op gezet worden in een houder, maar kun je er ook verschillende groenten en vlees in smoren. Wil je alles snel dichtschroeien, dan is dat ook mogelijk! En zelfs wanneer je een taart of ovenschotel wilt maken, kun je deze skillet gebruiken.

Lees ook: De lekkerste verkoeling in eigen land bij een meer of waterplas