blog placeholder

ZOPO EN HEMA smartphone

Zoals ik in mijn enkele weken geleden gepubliceerde artikel http://artikelen.foobie.nl/electronica-telecom/13125-hoe-kom-je-legaal-aan-een-smartphone-met-45-inch-qhd-scherm-voor-maar-60/  schrijf  ben ik sinds kort in het gelukkige bezit van een uitstekende, groot formaat smartphone, de HEMA H3. Mijn HEMA H3 smartphone doet het zo goed dat ik nieuwsgierig ben geworden naar de fabrikant van het toestel. Vandaar dat ik vandaag in dit artikel op zoek ga naar de leverancier van de HEMA H3.

Zijn de HEMA H3 en H5 illegaal?

De  HEMA wordt er van beticht dat de HEMA H3 en H5 smartphone illegale kopieën zijn van bestaande ZOPO toestellen, de ZOPO 1000S Millia en de ZOPO ZP590 Budget. Volgens de HEMA zijn de smartphones van de HEMA echter speciaal voor HEMA ontworpen en geproduceerd en heeft de HEMA een eigen garantieregeling en reparatieservice. De HEMA verklaart dat de HEMA van de producent de exclusieve rechten heeft gekregen om de H3 en H5 telefoons onder eigen merk te verkopen. Het is moeilijk om vast te stellen of de HEMA H3 en H5 illegaal zijn. Ter vergelijking, de onbekende televisie fabrikant TCL produceert nu televisies voor IKEA die onder de naam Uppleva alleen door IKEA worden verkocht. TCL wil echter binnenkort dezelfde toestellen onder hun eigen merknaam gaan verkopen in Europa. Als iemand voor dit doel een TCL agentschap krijgt lijkt het mij waarschijnlijk dat IKEA de Uppleva televisie gewoon mag blijven verkopen. In dat geval ontstaat er dezelfde situatie als nu met de HEMA en ZOPO Benelux. ZOPO Benelux is niet gelieerd aan ZOPO Mobile maar is een zelfstandig Nederlands bedrijf dat het alleenrecht heeft verkregen om smartphones van het merk ZOPO te verkopen. De HEMA toestellen worden echter onder de merknaam HEMA verkocht en vallen dus niet onder het alleenrecht van het merk ZOPO. Uit voorgaande blijkt dat het voor de rechter een ingewikkelde zaak zal zijn om te bepalen of de HEMA H3 en H5 smartphones illegaal zijn.

Wat is ZOPO?
Het blijkt dat er een verschil is tussen ZOPO Benelux en ZOPO. ZOPO staat voor het Chinese bedrijf ZOPO Mobile. ZOPO Mobile is de algemeen gebruikte naam van Shenzhen ZOPO communicatie-apparatuur Limited Company, een Mobiele Smartphone fabriek in China, met het hoofdkantoor in Shenzhen, China. ZOPO Mobile werd opgericht in 2012 door de heer Kevin Xu. ZOPO Mobile houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling, productie, marketing en service van mobiele intelligente eindproducten. ZOPO Benelux is opgericht in 2013 en is de officiële agent en vertegenwoordiger van Zopo binnen de Benelux markt. Bij de Kamer van Koophandel is het bedrijf geregistreerd onder het KVK nummer 59547057. Het hoofdkantoor van ZOPO Benelux is gevestigd in Rotterdam en heeft er ook een showroom waar iedereen de toestellen kan bezichtigen. Vanuit hun hoofdkantoor waar zich tevens hun magazijn zich bevindt, worden alle bestellingen verzonden. Hierdoor heeft de consument de zekerheid dat hij bij levering niet met onaangename verrassingen te maken heeft zoals douanekosten, btw of gebrek aan service.