televisie slaapkamer

LCD en OLED zijn termen waar in de technische wereld geregeld mee rondgestrooid wordt. Maar wat houden beide soorten schermen precies in en welke soort is nou beter? Een Lcd-scherm kan zowel op een tv, of op een smartphone of tablet te vinden zijn. Terwijl OLED op dit moment alleen nog in smartphones te verkrijgen is. In dit artikel vind je de verschillen tussen de twee soorten schermen terug.

Het Lcd-scherm

Een Lcd-scherm bestaat uit erg kleine ledlampjes die direct achter het Lcd-scherm zijn geplaatst. Lcd staat voor Liquid Crystal Display. Naast dat er ledlampjes aanwezig zijn, zitten er dus kristallen in het scherm, die voor alle kleuren zorgen. Deze kristallen kunnen zelf geen licht geven, vandaar dat de ledlampjes ze een handje moeten helpen. Wanneer er elektriciteit door de ledlampjes stroomt, geven zij minder of meer licht, zodat de kristallen voor de kleuren kunnen zorgen.

Lcd-schermen hebben moeite met het weergeven van de kleur zwart, dit komt doordat er altijd ledlampjes aan zullen moeten staan, voordat de kleur op jouw beeldscherm komt. Dus wanneer de kleur zwart op een Lcd-scherm komt, zal je er altijd licht doorheen zien, waardoor het eerder antraciet zal lijken.

De voordelen van een OLED scherm

OLED schermen, zijn relatief nieuw en daardoor is de ontwikkeling ervan nog erg duur. OLED staat voor organic led, de pixels op het scherm bestaan dus vooral uit organisch materiaal. Wanneer hier stroom doorheen komt, licht de pixel op. Er is geen achtergrondverlichting meer nodig, wat bij een Lcd-scherm wel het geval is. Daardoor is het scherm ook nog eens dunner en heeft het dus een mooier design. Vooral de kleur zwart kan erg mooi worden weergegeven op een OLED-scherm. Echter heeft een OLED-scherm wel een wat mindere helderheid dan een Lcd-scherm. Hierdoor kan je het beeld minder goed zien als er veel zon- of daglicht op het scherm schijnt.

De meest bewuste keuze

Eigenlijk is een OLED-scherm een milieubewustere keuze. Het gaat hier om organic led en de smartphone zal vanzelf minder energie verbruiken dan wanneer er een Lcd-scherm op zit. Maar doordat het creëren van een OLED-scherm, veel duurder is dan het creëren van een Lcd-scherm, is het prijsverschil vaak hetgeen wat de mensen ervan weerhoudt om voor een OLED-scherm te kiezen.

Wanneer je maar eens in de zoveel tijd naar jouw tv kijkt, is een tv met Lcd-scherm een prima keuze. Deze zijn doorgaans een stuk goedkoper en je hebt een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding wanneer je voor een Lcd-scherm kiest. Maar als je wat meer te besteden hebt en een echte filmliefhebber bent, is een OLED-scherm het geld dubbel en dwars waard.