Wat is een mobieltje, hoe werkt het en waaruit is het gemaakt.
Een mobieltje is een toestelletje waarmee men dankzij een netwerk van antennes draadloos kan telefoneren. Hiervoor maken we gebruik van radiogolven en van telefooncentrales om binnen een bepaalde regio communicatie tussen de gebruikers mogelijk te maken.
Een mobiele telefoon maakt gebruik van een sterke zender die elektromagnetische stralen uitstuurt. Deze radiogolven schommelen meestal tussen 900 en 1800 MHz. De stralingssterkte van de GSM bedraagt daarbij maximaal twee Watt.
Een mobieltje bestaat uit verschillende onderdelen. Om deze verschillende onderdelen te kunnen maken zijn zo’n 100 verschillenden substanties nodig.
Waaruit is een mobieltje of GSM gemaakt?
Een mobieltje bestaat uit 500 tot 1000 onderdelen, die je kunt onderverdelen in 4 categorieën:
- Mechanische onderdelen : behuizing, toetsenbord, printkaart…
- Elektromechanische onderdelen : beeldscherm, microfoon, luidspreker…
- Elektronische onderdelen : weerstanden, transistors, …
- batterij.
Uit welke grondstoffen is een mobieltje gemaakt?
Om de verschillende onderdelen van een gsm te maken, zijn zo’n 100 verschillendengrondstoffen nodig :
- Plastics: Plastics worden vooral verwerkt in de behuizing, het toetsenbord, de batterij, de printcircuits en het beschermingsraampje van het beeldscherm. Het gaat hier vooral om drie kunststoffen, ABS-PC voor het omhulsel, PC voor het toetsenbord en PMMA voor de doorschijnende delen. Het grootste deel van deze plastics worden gemaakt op basis van petroleum.
- IJzer en non-ferrometalen: Er zitten ook veel non-ferrometalen in je gsm. Dit zijn vooral koper, aluminium en nikkel. In minder grote hoeveelheden bevat je gsm ook goud, zilver, tantalium, kwik, lood en nog enkele tientallen andere stoffen. De elektronische onderdelen zijn vooral opgebouwd uit ijzer en non-ferrometalen. Ook de metalen tussenstukken bestaan uit non-ferrometalen.
- Mysterieuze stoffen…: Een mobieltje bevat ook honderden verschillende stoffen die telkens veranderen naarmate de technologie zich verder ontwikkelt. Elk bedrijf zorgt er voor dat zijn productie methodes niet bekend worden. Zo weet bijvoorbeeld nog altijd niet iedereen waarvan de vloeibare kristallen zijn gemaakt die het scherm van onze gsm vormen!