blog placeholder

Op de Sony reader kan je digitale boeken in ePub formaat lezen zoals op veel Ereaders. Maar deze Ereader heeft een aantal eigenschappen en handigheidjes waardoor dit een waar feest wordt. Hier leg ik uit waarom.


E-reader

Wifi

De reader is o.a. uitgerust met Wifi. Daardoor kan je behalve winkelen in de ebook store (bol.com), ook onbekende woorden en begrippen Googelen of opzoeken in Wikipedia.

 

Snelheid

De reader is uitgerust met een touch screen. Je kan de bladzijden omslaan door over het scherm te wrijven, net als je zou doen met een papieren boek. Vind je dit niet prettig dan kan dit ook met de knopjes onderaan het scherm. Wil je snel naar een andere pagina, dan kan je snel via het menu naar een andere pagina navigeren, door dit in te typen of het balkje te verschuiven. Het omslaan van de pagina’s gaat snel zodat je lekker door kan lezen.

 

Aanpassen lettertype en –grootte

Je kan zelf via het menu het Lettertype aanpassen, maar ook de grootte van de letters. Dit is vooral erg handig voor kinderen, die zich kunnen laten afschrikken door kleine letters en mensen die minder goed kunnen zien. De bladzijden passen zich vanzelf aan, dus je hoeft niet naar beneden te scrollen.

Ook is het mogelijk om een gedeelte van de tekst of figuur te vergroten door met behulp van het touchscreen in en uit te zoomen.

Vind je de pagina te smal, dan kan je de reader ook zo instellen dat je de tekst overdwars kan lezen.

 

Bladwijzer

De reader opent het boek automatisch waar je gebleven bent, maar het is ook mogelijk een digitaal hoekje te vouwen in de pagina. Handig als ook andere mensen van je reader gebruik maken.

 

Markeren, notities en zoeken

Ook is het mogelijk woorden of zinnen in de tekst te markeren door er met het bijgeleverde pennetje over te wrijven. Er verschijnt dan een menuutje waarbij je kan kiezen uit Markeren, Notitie toevoegen, Zoeken, Wikipedia en Google.

–          Markeren: het woord krijgt een lichtgrijze markering.

–          Notitie toevoegen: Je kan of met een toetsenbordje dat zichtbaar wordt of met het pennetje een notitie of tekening toevoegen.

–          Zoeken: Hetzelfde woord wordt in voorgaande of komende pagina’s gezocht.

–          Wikipedia: het woord wordt in Wikipedia gezocht.

–          Google: het woord wordt in Google gezocht.

Deze functies zijn vooral handig bij studieboeken of literatuur die voor school gelezen moet worden.

 

Woordenboeken

Als je een woord met het pennetje markeert, verschijnt ook gelijk een schermpje onder in beeld die de vertaling van het woord geeft, mocht deze aanwezig zijn in het geselecteerde woordenboek. De reader is uitgerust met een hele stapel woordenboeken: Van Dale Pocketwoordenboek Engels-Nederlands en Nederland-Engels; New Oxford American Dictionary, Oxford Dictionary of English, Oxford French dictionary (EN-FR en FR-EN); Collins German Dictionary (EN-GE en GE-EN); Oxford Spanish-English Dictionary (EN-ES en ES-EN); Collins English-Italian Dictionary (IT-EN en EN-IT). Helaas is alles georiënteerd op de Engelse taal en zit er geen Van Dale Nederlands woordenboek op of de Engels-Nederlanse, Frans-Nederlandse , Duits-Nederlandse , Spaans-Nederlandse en Italiaans-Nederlandse versie van van Dale. Toch is dit een zeer handige toevoeging, niet alleen omdat je elk woord direct kan opzoeken door het in te typen in een van de woordenboeken, maar ook omdat je een woord in de tekst kan markeren en direct de betekenis kan opzoeken in het geselecteerde woordenboek.

 

Collecties

Het is mogelijk je boeken in collecties onder te brengen. Je kan aan deze mapjes de namen geven die je wilt. Zo kan je je collectie indelen naar genre (thrillers, romans, kinderboeken, studieboeken, kookboeken) of een persoonlijke collectie aanleggen als de reader door meerdere gezinsleden gebruikt wordt. Klein nadeel is dat je deze collecties niet verder kunt onderverdelen.

 

Extra’s

Ook vanuit het hoofdmenu kan je notities maken, tekenen (leuk voor kinderen), internetten, een woordenboek gebruiken, muziek luisteren en foto’s bekijken. Omdat het een e-ink reader is betekend dat dat alles in zwart-wit is. Voordeel van e-ink is wel dat ook in zonlicht het beeldscherm zichtbaar is. De weergave van de browser is beperkt. Buienradar.nl wordt bijv niet goed weergegeven. Een tablet is beter als je deze website wilt gebruiken.

 

Opladen

Opladen gaat via het bijgeleverde kabeltje over de USB poort van je computer. Het is mogelijk om een netadaptor aan te schaffen waardoor je direct via het stopcontact je reader kan opladen. Als je een computer hebt is dit echter niet nodig.

Als je de Wifi uitschakelt gaat de batterij zeer lang mee, volgens de fabrikant 15 uur. Dit klopt wel ongeveer.

 

Accessoires

De reader wordt met pennetje geleverd, maar zonder hoesje. Deze beschermhoes kan je met of zonder leeslampje erbij kopen. Het leeslampje is bijzonder handig voor het lezen in het donker. Het hoesje biedt gelijk plaats voor het meegeleverde pennetje.

 

Specificaties

E-ink technologie

16 grijstinten

6 inch beeldscherm

resolutie 800 x 600

2 GB intern geheugen

voor +/- 1200 ebooks

micro-SD geheugenkaart

Wifi

168 gram

17,3 x 11 x 0,9 cm

Ondersteunde documenten: BBeB, BMP, ePub, GIF, JPG, PDF, PNG, RTF, TXT, DOC

Koptelefoon aansluiting 3.5 mm

MP3 en AAC audio

 

Conclusie

Al met al is de Sony Ereader heel fijn in gebruik, met een menu en knoppen waarover nagedacht is en deze reader is zeker zijn 135 Euro waard. Het hoesje is relatief duur, maar met lampje toch ook heel handig.