blog placeholder

Dertig jaar geleden was het al heel wat als we een kleurentelevisie in huis hadden, nu is een Nederlands huishouden niet meer compleet zonder de ‘platte tv’ of te wel een plasma of lcd televisie. Deze platte televisie hangt meestal aan de muur, neemt niet meer ruimte in dan een gemiddeld schilderij en voorziet ons van superscherp beeld, het ideale medium dus voor een gezellig avondje ’thuis voor de buis’.

Nieuws

Plasmaschermen verbruiken veel te veel stroom en zouden dus verboden moeten worden. Dat is de mening van de EU, schrijft The Daily Mail. De krant meldt dat dit voorjaar een mogelijke ban op de plasma-tv wordt besproken. Plasma-tv’s verbruiken vier keer zoveel stroom als een normale tv. LCD-televisies verbruiken net zoveel stroom en zouden gewoon nog wel mogen. Dit artikel stond in januari in The Daily Mail en 14-03-2009 bracht ook het NOS Journaal naar buiten dat als het aan de EU ligt de plasma televisie taboe is.

Plasma tv
Een plasma tv is net als de lcd tv een superplatte beeldbuis met superscherp beeld en, zeker in combinatie met de juiste boxen, een geweldig geluid. U eigen ‘home cinema’ aan de muur. Door de platte schermen is het mogelijk een plasma- en/of lcd-tv aan de muur te hangen, als een schilderij. De plasma tv is iets onbekender bij het ‘grote publiek’ dan de lcd-tv. Over het algemeen zijn de plasma schermen groter dan de lcd-schermen. Qua resolutie, helderheid en lichtoutput scoort de plasma beter dan de lcd. Maar inderdaad, hier staat tegenover dat de plasma televisie meer stroom verbruikt en daardoor nu in het verdomhoekje dreigt te belanden.

De EU wil namelijk een stokje voor de verkoop van plasma schermen steken. Half maart 2009 wordt er vanuit de Europesie Unie besloten dat een plasma tv not done is. Het is een energieverslinder en er komt een verbod op plasma televisies als het aan de Europese Unie ligt. In elk geval wordt afgesproken dat met ingang van 2012 alle televisies veel zuiniger moeten worden. Dit wordt door de EU aan de producenten van televisies opgelegd. Nu is een plasma televisie moeilijk energiezuiniger te maken, dus komt het er op neer dat we vanaf 2012 geen plasma tv meer kunnen aanschaffen.
Natuurlijk is het prima dat de EU kijkt naar energie en eventuele besparingen, maar de neiging om te betuttelen wordt op deze manier toch wel erg aanwezig.
Moeten we dan ook en masse de magnetron, de vriezer en de computer het huis uit gooien? Natuurlijk gebruikt zo’n plasma tv meer stroom dan de ouderwetse beeldbuis, maar ja, het verschil in kwaliteit is enorm. Je hoeft niet meer naar de bioscoop, want je hebt je eigen ‘home cinema’ aan de muur hangen. Wat je dus extra kwijt bent aan stroomkosten, spaar je uit met bioscoopkaartjes. Dat alle stroom-verslindende apparaten in huis misschien niet allemaal even nuttig zijn en dat er vanuit energiebesparend oogpunt hier naar gekeken moet of mag worden, oké, maar een Europese Commissie die gaat bepalen wat we wel of niet in huis halen? Het moet niet gekker worden.