blog placeholder

Onder mobiel betalen verstaan we een betaling die draadloos wordt uitgevoerd met een smartphone of tablet. Voor der term mobiel betalen worden ook wel de termen mobile payment of m-payment gebruikt. Je kunt mobiele betalingen gebruiken om mobile commerce betalingen af te ronden met behulp van een mobiel apparaat. Op dit moment zijn er vier manieren beschikbaar waarop je met een draadloos apparaat een mobiele betaling kan verrichten. Dit kunnen zowel mobiele betalingen zijn waarbij je in de nabijheid van de ‘ontvanger’ moet zijn en mobiele betalingen waarbij je niet in de nabijheid van de ontvanger hoeft te zijn.

Mobiel betalen

Optie 1: mobiele betalingen sms of internet
De eerste manier om mobiel te betalen is met behulp van een SMS berichtje of door je met een smartphone of tablet draadloos voor enkele tijd op een webpagina te begeven. De kosten van de transactie worden of verrekend in de rekening van de telefoonmaatschappij, of direct van je  bankrekening afgeboekt, per creditcard betaald of via een digitaal bank account zoals bijvoorbeeld een PayPal rekening overgeboekt. Deze vorm van betalen is vooral heel gebruikelijk bij televisieshows waarbij je door middel van een sms op jouw favoriet stemmen. Het voordeel van deze vorm van mobiel betalen is dat je niet in de nabijheid van de ontvanger hoeft te zijn.

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Optie 2: mobiele betalingen met behulp van een applicatie:
De tweede manier om mobiel te betalen is met behulp van een van een applicatie. Bij een mobiele betaling met behulp van een applicatie laat je het geld direct van hun rekening afschrijven, verstuur je een ‘credit’ die je van tevoren hebt ingekocht of verstuur je het geld van jouw bankrekening naar een andere bankrekening. Het geld wordt verrekend door het direct van je bankrekening af te schrijven, van je virtuele bank account af te schrijven of het middels je credit card af te schrijven. Het bekendste voorbeeld van betalen met behulp van een applicatie is iDeal. Bij een betaling met behulp van de iDeal applictie schakelt de applicatie je automatisch door naar de mobiele pagina van de ING , de Rabobank of de ABN Amro. Ook bij deze vorm van mobiel betalen hoef je niet in de nabijheid van de ontvanger te zijn.

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Optie 3: contactloze mobiele betalingen:
De derde manier om mobiel te betalen is het contactloos mobiel betalen, hierbij is er geen fysiek contact nodig om een betaling te kunnen verrichten. Bij contactloos mobiel betalen moet je wel in de nabijheid van de ontvanger zijn. Bij contactloos mobiel betalen gebruikt men de Near Field Communication (NFC) technologie, de RFID technologie of betalingen met een numerieke code.  Het  geld wordt bij contactloos mobiel betalen verrekend met je bankrekening, credit card of prepaid account. Hierbij is een prepaid account is een account waar je vooraf een bepaalde som geld op hebt gezet. Near Field Communication chips worden in telefoons ingebouwd en door hier je account aan te koppelen kan je betalingen verrichten. Een bekend voorbeeld van contactloos mobiel betalen is  PayPass van Mastercard.

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Optie 4: hybride mobiele betalingen:
De vierde manier om mobiel te betalen is het hybride mobiel betalen. Voor het verrichten van hybride mobiele betalingen wordt er een klein apparaatje aan je smartphone toegevoegd of in je  smartphone ingebouwd. Hierbij fungeert de smartphone vervolgens als een kaartlezer om betalingen te kunnen verrichten. Een goed voorbeeld hiervan is Square. Als je Square wilt gebruiken, dan plug je een beveiligde kaartlezer van het bedrijf in je smartphone of tablet. Deze beveiligde kaartlezer kan een credit card lezen en kan zo betalingen verrichten. Ook bij deze vorm van mobiel betalen moet je in de nabijheid van de ontvanger zijn.

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie