blog placeholder

Zonne-energie wordt gepromoot als zijnde de schoonste energie. Wat is het belang van Zonne-energie voor onze totale energie voorziening en is de productie van zonnepanelen ook goed voor het milieu?

In mijn eerdere artikelen over zonne-energie ben ik tot de conclusie gekomen dat de winst bij de aanschaf van goedkope zonnepanelen hem niet in het financiële gewin zit maar alleen in de milieuwinst. Die milieuwinst geldt echter alleen vanaf het moment dat de goedkope zonnepanelen in Nederland bij iemand of een bedrijf zijn geïnstalleerd. De totale milieuwinst hangt echter van een aantal andere factoren af namelijk: I) Wat voor conventionele stroom gebruikt de persoon of het bedrijf die de zonnepanelen nu aanschaft en hoe milieubelastend is de huidige conventionele stroomproductie en II) Hoe milieubelastend is de stroomproductie van de zonnepanelen?

Tabel

Ad I)
Alle stroom die personen en bedrijven gebruiken worden over hetzelfde netwerk gedistribueerd. Het aandeel duurzame stroom in dat algemene netwerk is vanaf 1990 in 19 jaar tijd toegenomen van nog geen 1% in tot bijna 9% in 2009 waarbij vooral de laatste 10 jaar de toename van het aandeel duurzame stroom steeds groter was. Als we deze tendens doortrekken naar de toekomst zal over 10 jaar ongeveer 50% van de stroom op het algemene netwerk op duurzame wijze geproduceerd zijn. Het zou dus heel goed kunnen dat over 30 jaar 75% van alle stroom duurzaam opgewekt wordt. N.B. Dit kan zelfs nog meer zijn als ook voor de grote energieproducenten zonne-energie rendabel wordt.

Productie zonnepanelen

Ad II) Bij de productie van 1 kWh elektriciteit uit kolen en gas ontstaat ongeveer 650 gram CO2 en een kleine hoeveelheid zware metalen, Bij de productie van 1 kWh stroom uit zonlicht met goedkope mono-kristallijn silicium zonnepanelen  ontstaat ongeveer 100 gram CO2. Bij de productie van de daarvoor benodigde zonnepanelen komen er naast CO2 ook zware metalen in het milieu en de zonnepanelen zelf bevatten cadmium die aan het einde van hun levensduur het afvalcircuit ingaan. Zie ook: http://www.lowtechmagazine.be/2008/03/de-donkere-kant.html. Het enige verschil is dus de hoeveelheid CO2 die vrijkomt.

Productie zonnepanelen

Conclusie:
Op dit moment levert het opwekken van stroom uit zonne-energie ten opzichte van de conventionele stroom een hele grote milieuwinst op in de vorm van minder CO2 uitstoot. Hoe groot deze winst precies is weten we echter niet. CO2 zelf is namelijk absoluut niet giftig en het bevorderd de plantengroei enorm. Er wordt echter wel van uitgegaan dat CO2 de veroorzaker is van het broeikas effect. Of het broeikas effect ook werkelijk verminderd door het massaal installeren van zonnepanelen is, gezien het minieme aandeel van zonne-energie in de totale energieproductie en het totale energieverbruik op aarde, nog maar zeer de vraag.

 Productie zonnepanelen

P.S. Wist je dat een gemiddeld gezin 3500 KWH gebruikt en dat een wasdroger 336 KWH gebruikt op jaarbasis. Je kunt dus al bijna 10% op je stroomverbruik besparen, zonder investering, door je wasdroger weg te doen. Dit bespaart je daarnaast ook nog eens zo’n 100 euro per jaar aan afschrijving op je wasdroger en verkleint de kans op woningbrand (5% van de woningbranden ontstaat door een wasdroger!)