wasdroger

Voor de meeste Nederlanders is een wasdroger een vanzelfsprekend iets in het huishouden. De meeste mensen beseffen echter niet dat diezelfde wasdroger verantwoordelijk is voor een grot deel van het energie gebruik van een modaal gezin.

Wat kost een wasdroger:

De hier onder gegeven cijfers gaan uit van een apparaat bij een gemiddeld gebruik.
Elektriciteitskosten per type wasdroger
Type droger Gasverwarmde luchtafvoerdroger  Prijs* € 1000 Energiekosten*/jaar** € 20
Type droger Warmtepompdroger energielabel A Prijs* € 950 Energiekosten*/jaar** € 46
Type droger Luchtafvoerdroger energielabel C Prijs* € 350 Energiekosten*/jaar** € 89
Type droger Condens droger energielabel C Prijs*  € 500 Energiekosten*/jaar** € 97
* elektriciteitsprijs 22 eurocent per kWh, gasprijs 54 eurocent per m3 (prijspeil 2010).
** bij 155 droogbeurten per jaar.

De afschrijvingskosten

Bij de gemiddelde levensduur wordt uitgegaan van goed gebruik.
Levensduur van Gasverwarmde luchtafvoerdroger is 20 jaar. Afschrijving € 50 per/jaar
Levensduur van een warmtepompdroger is 20 jaar . Afschrijving  € 47,50 per/jaar
Levensduur van een afvoerdroger 18 jaar. Afschrijving € 19,50 per/jaar
Levensduur van een condens droger 9 jaar Afschrijving € 55,50 per/jaar

Totaalkosten

Gasverwarmde luchtafvoerdroger €  70 per/jaar
Warmtepompdroger €  93,50 per/jaar
Afvoerdroger €  108,50 per/jaar
Condens droger € 152,50 per/jaar

Besparen door goed onderhoud

Houd de filters en de condensor goed schoon. Lees hiervoor uw instructie boekje na.
U hebt hier direct voordeel van:

  • de wasdroger droogt weer sneller;
  • de wasdroger verbruikt minder energie;
  • de droger loopt minder kans op defect raken.

Wasdrogers drogen bij aanschaf merkbaar beter dan na een paar jaar. In de loop der jaren verliest het een deel van zijn oorspronkelijke zuigcapaciteit. Door slijtage en aangekoekte stofdeeltjes kan het ca. 15% droogkracht verliezen. Een condens droger heeft daar meer last van dan een luchtdroger. Ca. 15% van het opgenomen vermogen wordt dus vernietigd. Tellen we daarbij op het verlies door slecht uitgevoerd jaarlijks onderhoud, dan kan het verlies oplopen tot 35 a 50%. Dit merkt u niet. Wasdrogers staan vaak op afgelegen plaatsen en wie gaat er nu twee uur voor een droger zitten om te kijken wat hij doet. Hooguit zal u wel eens denken “is hij nog niet afgelopen?”
Gevolgen van de 35 a 50% verlies:

  • extra milieu belasting door vermogensverlies ca. 50%
  • extra slijtage van kleding ca. 50%
  • extra kosten reparatie, onderhoud en energie ca. 50%
  • verkorting levensduur van de wasdroger ca. 50%

Wasdrogers en de stofdeeltjes

Waar komen de stofdeeltjes vandaan? Een deel komt van het wasgoed, afgebroken vezels. Doordat de meeste mensen (85%) teveel wasmiddel en/of wasverzachter gebruiken blijft er een hoog percentage zeep, wasverzachter en vuil in het wasgoed zitten. Tijdens het droogproces komt er een deel daarvan in de condensor en filters terecht. En een deel blijft er in het wasgoed zitten. Dit merkt u niet, of wel!! Het droge wasgoed ruikt immers zo heerlijk! Wasmiddelen en wasverzachters zijn geparfumeerd. De achtergebleven restanten ruikt u en zo worden we dus aromatisch gefopt.

Goede vakhandelaars in witgoed geven hun klanten al tijden het dringende advies mee om de droger goed schoon te houden. Meeste gevallen waarin drogers na een jaar of 7 a 8 stuk gaan is omdat mensen ze gewoon niet schoonhouden. Wat je als groot onderhoud aan de droger nog zou kunnen doen is eens in de 2 a 3 jaar het bovenblad en de achterkant losschroeven en daar ook flink met de stofzuiger tekeer gaan. De branden in drogers worden meestal veroorzaakt door stofophopingen rond het verwarmingselement. Hier hebben de meeste drogers last van en vandaar dat je als groot onderhoud af en toe de droger uit elkaar moet halen om dit stof ook te verwijderen.

Goedkope wasdroger, voordelige wasdroger

Het stofvrij maken gaat niet alleen om het capaciteitsverlies te beperken, doch ook om brandoorzaak te voorkomen. Volgens Interpolis is 5% van de woningbranden die per jaar bij de verzekeraar zijn gemeld toe te schrijven aan wasdrogers!!  Brandweer Nederland moet per jaar ca. 6000 keer uitrukken voor een woningbrand. 15% wordt veroorzaakt door elektrische apparatuur, waarvan de wasdroger op nummer 1 staat.

Vroegtijdig vervangen kan voordelig zijn

Wasdrogers worden steeds zuiniger. Daarom kan het lonen om een oude droger die nog werkt te vervangen door een nieuw, zuinig exemplaar. Een zuinige droger bespaart energie en kosten. Of vervanging loont, hangt af van het verschil in energiegebruik tussen de oude en nieuwe droger. Wilt u weten of de aanschaf van een energiezuinige droger interessant is? Vraag dan Advies op maat.

Energielabel wasdroger

Wasdrogers staan bekend als grote energieverbruikers. Zuinige wasdrogers zijn duurder, maar hebben lagere gebruikskosten.

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Alleen de warmtepompdroger heeft een A-label. Er is nog een andere zuinige wasdroger, de wasdroger op gas. Deze heeft geen Energielabel, omdat het energielabel een label voor elektrische apparaten is – en de gaswasdroger werkt voornamelijk op gas. De warmtepompdroger en wasdroger op gas gebruiken ongeveer half zoveel energie als een wasdroger met een C-label. Warmtepompdrogers en wasdrogers op gas zijn duurder in aanschaf, maar verdienen zichzelf terug doordat de energierekening omlaag gaat.

Het energielabel toegelicht

Op het Energielabel staat het energieverbruik per droogbeurt van een wasdroger vermeld. Dit verbruik is gemeten met een standaardtest voor een droogbeurt “droog katoen”. Een A is het zuinigst en een G is het minst zuinig.

Een wasdroger met energielabel C gebruikt per droogbeurt tussen 3 en 3,5 kWh elektriciteit. Dat is ongeveer drie keer zoveel energie als nodig is om een vergelijkbare hoeveelheid wasgoed te wassen.

Alleen warmtepompdrogers hebben Energielabel A. Deze speciale, energiezuinige condensdrogers verbruiken de minste energie: per droogbeurt gemiddeld 1,7 kWh. Deze regel kent één uitzondering: er is op dit moment een luchtvoerafdroger op de markt, die ook een A-label heeft. Het lage stoomverbruik van deze wasdroger (van het merk White Knight) geldt echter alleen voor het speciale, acht uur durende nachtprogramma.

Bespaartips

U kunt energie besparen door uw wasgoed voor het de droger ingaat goed te centrifugeren. Dit versnelt het drogen, waardoor de was korter in de wasdroger hoeft.
Kies zo mogelijk energiezuinige programma’s: ‘kastdroog’ en ‘kreukherstellend kastdroog’ kosten meer energie dan het ‘strijkdroog’.

Meer tips: zie Milieu Centraal, Wasdroger.