blog placeholder

3D fotografie, Ik ben een fervent amateurfotograaf en sleep mijn fotocamera en mijn lenzen overal met mij mee. Zo ook op onze vakantie in Canada. Samen met mijn vriend gingen we op de mountainbike de bossen in. Natuurlijk resulteerde dit in een groot aantal mooie foto’s. Toen ik ’s avonds de foto’s van onze fietstocht op mijn laptop bekeek zag ik opeens één foto die wel 3D leek. Dit bracht mij op een idee. Ik besloot een manier te bedenken om foto’s te nemen in 3D.

3d fotografie

3D foto met een gewone fotocamera:

Ik ben niet in het bezit van een 3D camera maar wel van een paar spiegelreflex camera’s. Ik ben op internet gaan zoeken naar 3D fotografie en daar vond ik al gauw een artikel waarin werd beschreven hoe je met behulp van een gewone digitale camera 3D foto’s kunt maken. Dit blijkt eigenlijk heel eenvoudig te doen te zijn. Volgens dat artikel moet je fotocamera op een statief zetten, vervolgens afdrukken, vervolgens je fototoestel ongeveer 6 cm opzijzetten en een ietsje in de richting waar je vandaan komt draaien en weer afdrukken. De twee op deze manier verkregen foto’s kun je vervolgens op je computer met een gratis te downloaden programma omzetten in één 3d foto. Ik heb het uitgeprobeert en het werkt inderdaad. Het is alleen een omslachtige manier en alleen geschikt voor het maken van 3D foto’s van een stilstaand object omdat je een aantal seconden nodig hebt om je statief te verplaatsen.

3d fotografie

3d fotografie

3D foto met twee gewone fotocamera’s:

Ik wilde ook actiefoto’s in 3D kunnen maken dus bedacht ik een manier om dat te doen. De oplossing was verrassend simpel. Ik heb twee canon spiegelreflex camera’s met infrarood afstandbediening. Deze afstandbediening werkt op beide toestellen. Dat bracht mij op een idee. Ik plaatste beide toestellen op een statief vlak naast elkaar op een strategische plek. Vervolgens nam mijn vriend een aanloop met zijn mountainbike en drukte ik precies op het moment dat hij met zijn fiets de lucht insprong af. Op deze manier kon ik dus twee foto’s op hetzelfde moment nemen vanuit twee vlakbij elkaar gelegen posities. Door deze vervolgens met de 3D fotosoftware bij elkaar te voegen kreeg ik een schitterende 3d actiefoto.

3d fotografie

3d fotografie

3D foto zonder speciale bril:

De 3D foto’s die ik op deze manier kon maken hadden één nadeel. Je ziet ze alleen in 3D met een speciale 3d bril met twee verschillend gekleurde glazen. Dit vond ik een groot nadeel dus wilde ik een manier bedenken om 3D foto’s te maken die gewoon zonder speciale 3d bril in 3D ziet. Na lang experimenteren is mij dat gelukt. Uiteindelijk lukte het mijn door de diafragma en de witbalans van het ene toestel iets anders in te stellen als die van het andere toestel. Door deze twee afwijkende foto’s vervolgens samen te voegen krijg je een 3D foto die ook zonder speciale 3D bril een mooi 3d effect geeft.

3d fotografie

 3d fotografie

Toelichting bij de foto’s:
Ik heb in het artikel steeds eerst de foto uit één camera geplaatst met daaronder de 3D foto die ik met mijn nieuwe concept heb gemaakt.