blog placeholder

Terwijl je het witte paleis binnen wandelt wordt je vanuit elke hoek geprikkeld door aluminium glimmende kasten en blits gekleurde iPodjes. Hoewel elk product van Apple feilloos is vormgegeven en je toegang verschaft tot de bovenlaag van de bevolking, zal je portemonnee niet altijd even blij met je aankopen bij de Apple store zijn. Het kan anders…Maar hoe?

Als je actief bent in de audiovisuele sector kom je er bijna niet meer onderuit. Mac is JE van het op dit gebied en los daarvan beweren velen dat Apple betere besturingssystemen levert dan Microsoft. Lichtgewicht, geen virussen en geen spyware. Dit alles zorgt voor een rap werkende machine die niet langzamer wordt naarmate de tijd vordert en er ook nog eens super sexy uitziet. Hieraan hangt helaas wel een prijskaartje.

Neem bijvoorbeeld de nieuwe iMac. Verkrijgbaar bij Apple voor maarliefst EUR1099,-. Deze krachtpatser komt met een 2,66 gHz Core2Duo processor, 2GB DDR3 Ram, 320GB opslagruimte en een krachtige videokaart.Na een korte zoektocht en wat berekeningen kom ik er achter dat deze onderdelen los voor rond de EUR500,- verkrijgbaar zijn. Een verschil van EUR600,- tussen een echte Mac en deze stapel onderdelen die in essentie dezelfde PC vormen. Voor EUR1099,- kan je zelfs een systeem samenstellen dat vele malen krachtiger is dan de originele iMac. Een systeem krachtig genoeg om Nasa’s satellieten aan te sturen. Het prijsverschil ligt dus in design, exclusiviteit en service. Geen onbelangrijke factoren maar als je aan een budget gebonden bent, wellicht verwaarloosbaar.

Het enige probleem echter is dat Macintosh niet op een normale PC te installeren is. Bij het invoeren van de Mac OsX dvd zie je wat computerwartaal waarna je computer in een eindeloze cyclus van opnieuw opstarten terecht komt. Dit omdat de dvd zoekt naar bepaalde aanknopingspunten die alleen in een echte Mac te vinden zijn. Om dit installatieproces om de tuin te leiden is iets bedacht. Efi-x!

Dit kleine apparaatje is ongeveer even groot als 2 postzegels, klik je met het grootste gemak op je moederbord en maakt voor slechts EUR145,- van je PC een ware Mac. De Efi-x heeft zijn eigen Bios die sterk lijkt op de Bios van Apple computers. Door op te starten (booten) naar dit apparaatje in plaats van naar je harde schijf, zet je je systeem in principe in ‘Mac Modus’. Als je nu een Mac OsX dvd invoert zal deze het installatie proces uitvoeren alsof je PC een Mac was. Al je interne componenten, zoals LAN, geluid en USB, zullen probleemloos functioneren en de machine is soepel in gebruik.

Helaas is maar een beperkt aantal componenten te gebruiken in combinatie met de Efi-x maar als je je systeem vanaf de grond samenstelt kan je hier rekening mee houden en voor weinig geld klaar zijn. De lijst met geschikte hardware is te vinden op www.efi-x.com.

Het is design en service tegenover budgetteren. Hoewel een echte Mac voorgeïnstalleerd op je stoep wordt afgeleverd en er fantastisch uitziet kan het verschil van honderden euro’s deze tekortkomingen voor mij wel overbruggen.