Mobiele telefoons, wie kan nu nog zonder? Bijna iedereen die je op straat tegenkomt is wel in het bezit van een mobiele telefoon. In de treincoupé is bijna iedereen aan het SMS-en, bellen en soms ook chatten. Mobiel telefoneren kan eigenlijk overal. Echter mág het niet overal. Ziekenhuizen en vliegtuigen vragen vriendelijk dit niet te doen. Vroeger in verband met storingen in apparatuur, maar dat is tegenwoordig verholpen. Nu is het om rekening te houden met de medemens. Natuurlijk mag in verband met veiligheid in de auto niet meer met de hand getelefoneerd worden, maar ook daar heeft men nu oplossingen voor gevonden.
Vroeger
In de jaren 50 begon men met een simpele verbinding die door een telefoniste werd om- en doorgeschakeld. Er moest dan ook ‘’Over’’ worden gezegd om aan de andere kant van de lijn te laten weten dat er gesproken kon worden. Vervolgens werd in de jaren 70 een iets betere vorm van telefonische communicatie geïntroduceerd: het Autotelefoonnetwerk. Dit was eigenlijk alleen bestemd voor gebruik aan boord van voertuigen.In 1993 werd het GSM-netwerk geïntroduceerd. Hiermee steeg ook meteen het aantal mensen met een mobiele telefoon, maar was het beperkt tot meestal zakenlieden.
Nu
Nu is de supergeavanceerde mobiele telefoon, ofwel GSM, niet meer uit ons midden weg te denken. Er kan alles mee worden gedaan. Van bellen tot internetten, SMS-en tot chatten, muziek luisteren tot TV kijken. Zelfs kunnen sommige modellen gebruik maken van satellietontvangsten en zo dus als navigatie worden gebruikt. Om maar niet te spreken over de fotocamera’s die de meeste als extra ‘’feature’’ hebben. Deze kunnen wel oplopen tot 9.3 mega-pixel, en dat zijn een hoop pixels! Ook kun je ervoor kiezen om een extra lens voor de camera te kopen. Deze kunnen het bereik verbeteren of er een speciaal effect aan toevoegen. De lenzen zijn dan voorzien van een magneet, waardoor je de lens eenvoudig op de al bestaande lens van de camera kan zetten en er net zo makkelijk weer vanaf kan halen.
Om het chatten en SMS-en sneller en makkelijker te maken, zijn er ook mobiele telefoons met een uitklapbaar Qwertytoetsenbord. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de telefoons van tegenwoordig een mobiele minicomputer zijn.
Betalen met de mobiele telefoon is tegenwoordig ook mogelijk. Je download dan een kortingsbon op je mobiele telefoon en die kan je vervolgens gebruiken in supermarkten, restaurants en ga zo maar door.
Nadelen
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een mobiele telefoon. Zo zitten er een aantal gezondheidsrisico’s aan vast. Er zouden stralingen van de telefoonmasten én van de mobiele telefoon zelf afkomen die schadelijk zijn. Dit is echter alleen nog maar speculatie en moet de waarheid nog boven tafel komen.
Dus om de voordelen en de nadelen met elkaar te vergelijken… wegen de voordelen bij de meeste mensen, waarschijnlijk, zwaarder dan de nadelen. Met al die aantrekkelijke aanbiedingen van allerlei providers tegenwoordig, is het moeilijk om die nieuwe nóg mooiere, nóg geavanceerdere telefoon te weerstaan.
Er zouden namelijk in het eerste kwartaal van 2006, 256 miljoen telefoons zijn verkocht.
Tja, mobiele telefoons, wie kan nu nog zonder?