blog placeholder

De officiële uitvinder van de allereerste vaatwasmachine is de Amerikaan Joel Houghton. Joel Houghton vroeg al in 1850 een patent aan voor een, met de hand aangedreven, mechanische vaatwasmachine waar servies en bestek mee kon worden gewassen. Deze vaatwasmachine van de Amerikaan Joel Houghton is echter nooit een groot succes geworden. De uitvinder van de eerste vaatwasmachine met het reinigingssysteem zoals wij hem tegenwoordig kennen was een vrouw. De uitvindster van deze vaatwasmachine heette Josephine Cochrane. Zij heeft haar vaatwasmachine in 1893 geïntroduceerd. Ook deze vaatwasmachine werd nog met de hand aangedreven. De eerste twee vaatwasmachines waren echter nog vrij groot en niet zo geschikt voor particulier gebruik in de keuken. In 1924 bedacht de Amerikaan William Howard Livens een kleinere, elektrisch aangedreven, vaatwasmachine met een openslaande voorklep en beweegbare rekken. om de vaat in te zetten, zodat men de vaat makkelijk in- en uit kon laden en roterende sproeiers die geschikt was voor particulier gebruik. In 1940 werd dit type vaatwasmachine voorzien van elektrisch aangedreven drogers. De vaatwasmachine was vanaf toen voldoende uitontwikkeld. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw drong het gebruik van deze elektrische vaatwasmachine ook door in Nederland. 

de beste afwasmachine

Introductie vaatwasmachine in nederland:

Er zijn een aantal redenen waarom de vaatwasmachine pas laat opgang vond in de Nederlandse huishoudens. In de jaren zestig waren de meeste vrouwen nog fulltime huisvrouw. De noodzaak van de vaatwasmachine was dus niet direct aanwezig. Ook heerste er toen nog een cultuur van aanpakken en niet zeuren. Als je als huisvrouw een vaatwasmachine nam werd je door veel mensen voor een luie huisvrouw uitgemaakt. Pas in de jaren zeventig, toen steeds meer vrouwen buitenshuis gingen werken, werd het steeds meer sociaal geaccepteerd als je een vaatwasmachine nam. Wel trad er, mede door de energiecrisis midden jaren zeventig, een flinke vertraging op in de marktpenetratie door het energieverslindende en milieuverontreinigende imago van de vaatwasmachine. Pas in de jaren negentig begon de vaatwasmachine, door de snelle toename van de economische welvaart, aan zijn onstuitbare opmars. Dit blijkt uit de toenmalige verkoop cijfers. In 1993 werden er +- 155.000 vaatwasmachines verkocht en in 1998 was dit aantal al verdubbeld naar bijna 307.000 vaatwasmachines. Momenteel is de penetratiegraad van de vaatwasmachine in de Nederlandse huishoudens bijna 100%.

de beste afwasmachine

De beste vaatwasmachine:

De beste inbouw vaatwasmachine van dit moment, met een positieve consumentenbeoordeling van 100%, is de Miele G1275 SCVI, energieklasse A, afwasresultaat, droogresultaat A, die voor rond de € 1200,- te koop is. De beste vrijstaande vaatwasmachine van dit moment, met een positieve consumentenbeoordeling van 84%, is de Bosch SMI63M06EU, energieklasse A, afwasresultaat, droogresultaat A, die voor rond de € 600,- te koop is.

de beste afwasmachine

De beste koop vaatwasmachine:

De allerbeste vaatwasmachines zijn niet de voordeligste. Als je kijkt naar de vaatwasmachines met de beste prijs prestatie verhouding komen de volgende twee vaatwasmachines momenteel als beste koop uit de bus. De beste koop inbouw vaatwasmachine is volgens de Consumentenbond de Ikea Lagan DW60, energieklasse A, afwasresultaat, droogresultaat A, die voor rond de € 259,- te koop is. De beste koop vrijstaande vaatwasmachine is volgens de Consumentenbond de d, energieklasse A+, afwasresultaat, droogresultaat A, die voor rond de € 600,- te koop i