Behringer is het merk op het gebied van goedkope oplossingen in de geluidsindustrie. De voor- en nadelen van budget Behringerapparatuur vindt u in dit artikel. Geen of slecht geluid? Lees dan eens het artikel in de link.
Behringer, iedereen in de geluidswereld heeft er vast weleens van gehoord. Het bedrijf Behringer is in 1989 opgericht in Duisland. Bijna iedereen in de geluidswereld heeft iets van Behringer in gebruik of ooit in gebruik gehad. Al vanaf de beginjaren is er door Behringer veel verschillende soorten apparatuur ontwikkeld, onder andere stereoverbreders, soundprocessors, speakers en zelfs ook mixers.
Pak ‘m beet 5 jaar na de start van Behringer is de Combinator uitgekomen. De Combinator is een soundprocessor, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Orban. De Combinator was nog compleet analoog en via enkele draaiknoppen op de voorkant aan te sturen. Deze processor werd veel door radiopiraten en door lokale omroepen gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook Composers van hetzelfde merk, maar deze vallen, in vergelijking tot de Combinator, in het niets. De Combinator kon een vol, warm en helder geluid creeeren, hetgeen ik bij de hedendaagse composers wel mis. Wat dat betreft is de kwaliteit van Behringer achteruit gegaan.
Een tweede topper van Behringer is de Edison EX1. De Edison is een “Stereo image processor with phase meter”. Dit komt erop neer dat het stereobeeld naar wens aangepast kan worden. Zo kun je bepaalde instrumenten naar de achtergrond sturen als het ware. Voorop dit topapparaat zit een fase-meter, waarop je de fase kunt aflezen. Dit wil zeggen dat je kunt uitlezen in welke staat je ingangssignaal verkeerd. Is het ingangssignaal mono? Dan zie je een groen ledje oplichten bij de 0, maar als het signaal stereo is zal het groene ledje heen en weer gaan tussen de 0 en de 180. Op deze manier kun je een extra dimensie geven aan een stukje geluid. Ook bij dit apparaat geldt dat de versie van vroeger, met de grote knoppen, stukken beter is als de versie van vandaag de dag.
Het laatste apparaat waar ik het over wil hebben is de Ultrafex. De Ultrafex is een zogenoemde “Multiband Sound Enhancement Processor”. Met een Ultrafex kun je extra surround meegeven. Ook zit er de mogelijkheid op om een diepe bass te creeeren of juist wat extra helder hoog toe te voegen. Kortom: dit is een topapparaat om net dat beetje meer uit je installatie te halen.
Tot slot zou je kunnen stellen dat dit merk vooral vroeger zijn dienst goed heeft bewezen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de apparaten van tegenwoordig niets waard zijn. Een speakerset van Behringer kan ook heel goed klinken, maar dat is niet te vergelijken met topmerken zoals Electrovoice of dB. Voor budgetoplossingen is Behringer altijd goed bruikbaar.
De drie apparaten die ik hier heb uitgelicht zijn toch wel de populairste. Er is nog veel meer apparatuur door Behringer geproduceerd: Ultralink, Feedback Destroyer, Ultravoice, Powerplay enzovoorts enzovoorts. Hier zal binnenkort ook nog een artikel over verschijnen.