blog placeholder

Zoals jullie allemaal weten is Shell een oliemaatschappij. Beter gezegt, de grootste oliemaatschappij ter wereld. Met een omzet van rond de 485 miljard euro in 2012 is Royal Dutch Shell het grootste bedrijf ter wereld. Om zo veel omzet te kunnen maken heeft Shell veel olie nodig. Shell haalt dit natuurlijk in eigenland bij groningen. In Azië, maar ook in Afrika. Dit artikel gaat vooral over het olie land Nigeria. Waar Shell veel invloed heeft.

Shell werd al tijden geconfronteerd over hoe ze te werk gingen in Nigeria. Over hoe slecht ze te werk gaan, over hoeveel olie er verloren gaat. Ze belichten Shell in Nigeria alleen op de fouten. Daarom zal er nu eens wat over de goede dingen vertelt worden.

Shell is het meest actief in de Niger Delta. Dit is een zeer moeilijk berijk baar terein in een groot moeras ten grote van Nederland. 75% van alle Olie lekken komt door diefstal en sabotage. Van de andere 25% is Shell zelf de oorzaak, en geeft dit dan ook oprecht toe. Shell werkt nu al samen met de regering van Nigeria om de diefstal tegen te gaan. Dit gaat in een dicht begroeit moeras natuurlijk heel moeilijk. En nu is het ook zo dat op het moment dat er olie wordt gelekt. Shell dit moet opruimen. Shell heeft hier een speciaal team voor. Maar dit team is eigenlijk om de paar weken totaal vernieuwt. De dieven en saboteurs kidnappen en vermoorden de mensen van Shell. Een deel van de saboteurs ziet Shell als de duivel. En willen dat Shell uit Nigeria verdweind. Wat ze vergeten zijn is dat Shell 9.000 werknemers heeft in Nigeria, waarvan er 90% uit Nigeria komen.

 

Shell zorgt niet alleen voor werkgelegenheid. Shell bouwt Scholen. Zorgt voor stroom en drinkwater in dorpen. Ze geven zelfs beursen weg. Natuurlijk is dit in eigenbelang. Maar toch, ze helpen heel veel mensen met drinkwater en stroom. Shell zorgt voor een betere infrastructuur. Shell investeert in kleine bedrijven. Shell doed veel goed. shell zelf heeft dus 9.000 werknemers maar. indirect nog veel meer. De haven waar shell zijn boten laat en lost. Daar werken ook mensen. Shell, brengt de economie op gang. En nog even over de olie lekken. Wisten jullie dat er elke dag 60.000 olie vaten worden gestolen? Er zit 159 liter in één vat. Dit is heel veel.

 

Dit was wat ik even kwijt wou, ik hoop dat jullie er wat aan hadden. Wat ik vooral probeer over te brengen is dat Shell niet alleen slecht doet. Natuurlijk is het fout hoe de olie het mileu vervuild. Maar Shell brengt ook goeden dingen mee. Kennis, Infrastructuur, Economische voorspoed, Drinkwater, Werkgelegenheid. Shell probeert zijn fouten goed te maken. alleen zien velen dit niet.