blog placeholder

Wie vroeger naar de Jetsons keek zag hierin een robot als hulp in het huishouden. Misschien leek dit toen erg ongeloofwaardig maar nu we nog eens goed kijken naar de ontwikkelingen die we maken kan een robot als huishoudster nog niet eens meer zo lang duren. Er zijn al robots die stofzuigen, robots die helpen met tillen, robots die haren wassen en robots welke controleren of er medicijnen zijn ingenomen. Combineer deze en je heb eigenlijk de ideale hulp! Dat denken meer mensen en ook in de zorg zullen robots een steeds grotere rol gaan vervullen. Is dit nu eigenlijk positief of negatief en in hoeverre zal de zorg hier nu beter van worden?

Zeehond-robot in de zorg

In Zeist is er op dit moment een robot welke vermomd is als zeehond. Denk aan een soort Furbie. Deze wordt ingezet in een verzorgingshuis met dementerende bejaarden. Deze denken dat het knuffelbeest echt is en deze biedt troost en gezelschap. Twee zaken die met de huidige druk in de gezondheidszorg hard nodig zijn om de kwaliteit van leven te verbeteren. De zeehond maakt veel los bij de zorghuisbewoners en zorgt er voor dat de mensen weer voor iets willen gaan zorgen. Ze zingen tegen de zeehond, praten ermee en aaien. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 100 zeehonden verkocht, niet alleen voor ouderen maar ook voor mensen met autisme en mensen met een verstandelijke handicap.

 

Ontwikkelingen van robots

Op dit moment zijn er nog vele robots in de maak die nog niet op de markt zijn maar welke wel al getest worden. Er zijn robots die rondrijden in verzorgingstehuizen om te vragen of iedereen al gegeten heeft. Er zijn robots die aanzetten tot bewegen, welke controleren of het gas wel uit is, om te controleren of de deuren op slot zitten of de ramen zijn gesloten. Deze robots worden veelal geproduceerd in Japan en Amerika en het kan dus nog even duren voor we hier in Nederland iets van zullen merken. Hier zijn we nu langzaamaan zorg op afstand aan het implementeren, grote zorginstellingen zoals ZuidZorg werken hier al mee. Dit is vooral een makkelijke manier om contact te leggen tussen patiënten en zorgverleners.

 

Risico’s

De bejaarde van de toekomst zou thuis wonen en heeft een robot die het leven net iets gemakkelijker maakt. Robots hebben wel degelijk invloed op de samenleving en veranderen de manier van leven. Denk alleen al aan de uitvinding van de computer of auto en bedenk wat voor invloed deze heeft gehad. Hoe vaak spendeer je tijd achter de computer en welke banen zijn hier zelfs volledig van afhankelijk? Dit is ook een vraag die iedereen zich dient te stellen:wat als een oudere afhankelijk wordt voor een robot en de robot het begeeft? Wat is dan de oplossing. Het monitoren en repareren van de robots zal in dat geval ook een heel normale, veelgevraagde baan worden!