blog placeholder

Als je niet bent opgegroeid met een huisdier zoals bijvoorbeeld een hond en je hebt niks met honden dan vind je ze waarschijnlijk al snel druk, opdringerig en vies. Misschien zelfs ook wel dom, ze vertonen alleen maar geconditioneerd gedrag en je hebt er niks aan. Af en toe kan je met ze spelen maar van een echte band met je hond kan je niet spreken.

Iemand anders zou daar woedend om worden en zonder enige twijfel zeggen dat een hond, kat, konijn of cavia wel degelijk van je houdt en gevoelens zoals trouw zijn kent. Die mensen zijn het er vaak ook helemaal niet mee eens dat een dier niet kan denken en alleen maar aangeleerd gedrag vertoont.

Vertoont een dier echt alleen maar geconditioneerd gedrag?

Het is waar dat een dier voornamelijk geconditioneerd gedrag vertoont. Het is alleen een ongeldig agument omdat je als mens ook bestaat uit een heel verleden van aangeleerd gedrag. Jouw eigenschappen zijn ook een resultaat van je omgeving sinds je nog heel klein was.

Ja maar kan een dier dan denken?

Je kan de intelligentie van een dier vergelijken met die van een jong kind. Een dier is niet intelligent genoeg om op ons niveau te communiceren en heeft nooit een taal geleerd om zich in uit te drukken. Als een dier geluid maakt en vervolgens eten krijgt dan snapt hij na 2 of 3 keer dat hij geluid moet maken om eten te krijgen. Dit is een simpel iets en nog niet noodzakelijk denken te noemen maar het lijkt op een baby die leert dat hij eten krijgt als hij het op een krijsen zet.

Wat is denken?

Als mens kunnen wij dingen aan elkaar relateren en daaruit een nieuw idee bedenken of een conclusie trekken. Als jonge kinderen zijn mensen daar al erg goed in. Denken is als het ware het verwerken van informatie. Ook dieren verwerken die informatie.

Wanneer denkt een dier dan?

De meeste mensen die niet zo overtuigd zijn dat dieren kunnen denken zijn er in ieder geval wel van overtuigd dat dieren kunnen dromen. Als een dier droomt dan zou je kunnen zeggen dat hij op dat moment al informatie verwerkt. De droom is een creatie van de hond.

Idee van de hond

Als een hond heeft geleerd dat hij piepend bij de deur moet gaan staan als hij naar buiten wil dan komt er een moment in het leven van die hond waarin hij voor niets staat te janken bij de deur. Hij wilde eigenlijk gewoon naar buiten. Het klinkt voor de meeste mensen ook niet raar wanneer iemand zegt dat hij gewoon naar buiten wilde.

Het is in principe al een simpele maar intelligente beslissing om te doen alsof je naar buiten wilt. De hond is op dat moment nog binnen en is door iets gaan denken aan het buiten zijn. Het zal een simpele gedachte zijn maar misschien dacht hij wel gewoon aan buiten lopen.

Ze zijn alleen maar gewend om bij mensen te leven

Je hebt vast wel gehoord van leeuwen en andere gekke dieren die met mensen zijn opgegroeid. Een hond is natuurlijk wat gemakkelijker en je hebt vast iemand wel eens horen zeggen “ja maar ze zijn het alleen maar gewend om bij mensen op te groeien”.

Jij bent als mens ook gewend om bij andere mensen op te groeien. Als jij op 30jarige leeftijd mee wordt genomen naar een plek of planeet met super intelligent leven dan zal je ook redelijk in paniek raken. Als je dat als baby overkomt valt dat wel mee.

Mogelijk interessant

Als je iemand bent die bezig is met zichzelf verbeteren en open staat om te twijfelen aan dingen die je van jongs af aan zijn aangeleerd dan zou ik je willen aanraden om deze video te kijken. Deze video is een hele sterke speech van een dierenrechten activist. 

Als je net zo bent als ik dan gaan je nekharen als rechtop staan bij het idee dat je een speech moet aanhoren van iemand die vertelt dat je geen vlees moet eten maar deze video is sterk.

Wat vind jij?

Los van de video ben ik wel benieuwd naar jullie mening. Kan volgens jou een hond, kat of paard echt van je houden?

Laat een reactie achter!

Op Foobie kan je geld verdienen met het schrijven van artikelen. De categorie discussie leent zich voor onderwerpen waar mensen over kunnen discussieren. Neem ook eens een kijkje naar andere artikelen die leden in deze categorie hebben geschreven, waaronder een paar van die van mij!

Wist je dat?

Een aap ontwikkelt zich de eerste 4 jaar van zijn leven net als een mens, zelfs een beetje sneller. Alleen na 4 jaar stopt het dus een aap blijft altijd hangen op de intelligentie van een 4jarig kind!