blog placeholder

Het lijkt steeds erger te worden de laatste tijd, discussies over het dierwelzijn in Nederland. De mensen uit de agrarische sector vind dat alles goed geregeld is en de vaak onwetende burger pleit voor een beter leven voor dieren. Als consument weet je niet meer welke producten je moet kopen en je vraagt je af hoe het kan dat er zo ontzettend veel gerommeld wordt met beterlevensterren en andere etiketten die een goed dierwelzijn zouden moeten aanduiden. Hoe kijk jij tegen het dierwelzijn in ons land aan?

Boer vs. Burger

Er verschijnen elke maand wel weer een paar nieuwe facebookpagina’s van mensen die denken dat de dieren in ons land het niet goed hebben. Om die geruchten de kop in te drukken verschijnen er ook pagina’s die de andere kant van het verhaal willen laten zien. Beide groepen komen op deze pagina’s bij elkaar en raken verstrikt in hoogoplaaiende discussies. De veehouders beweren dat de burgers van niks weten en de burgers zeggen dat de veehouders hun eigen straatje schoon proberen te vegen. Ik kan me voorstellen dat er erg veel verwarring ontstaat in de maatschappij. Als je de foto’s op televisie langs ziet komen van zwaar mishandelde dieren dan ga je je afvragen waarom zoiets nog zou bestaan in een land als Nederland. 

Houderijsystemen

Er zijn veel verschillende houderijsystemen in de agrarische sector. Zo worden koeien veel in ligboxenstallen gehouden en geiten, schapen,vleesvarkens en kippen in grote groepen. De zeugen daarentegen liggen in de kraamtijd vaak in een aparte box. Binnen al deze diersoorten zijn er tal van variaties te zien. Maar wanneer heeft een dier nou genoeg ruimte? Waaraan meet je het welzijn van een dier? Wanneer beslis je dat het niet meer aan de eisen voldoet? En moeten economische belangen hier ook niet in meegenomen worden? En nog een belangrijkpunt, wie bepaalt eigenlijk of het welzijn goed is? 

FrieslandCampina

De grootste speler op de Nederlandse markt op het gebied van melk is FrieslandCampina. Dit bedrijf probeert de burger en boer dichter bij elkaar te brengen. Zo gingen ze met echte koeien melk verkopen aan de deur en verschijnen er regelmatig reclames over ’the story of milk’. Toch werd er veel geklaagd over het feit dat er een koe op een boot werd gezet voor een ronvaart door de Amsterdamse grachten en worden de filmpjes over het verhaal achter melk volledig afgekraakt. En dat terwijl er zoveel openboerderijdagen worden georganiseerd, waarbij mensen zelf kunnen kijken hoe een boerenbedrijf er van binnen uit ziet. Al deze acties lijken af en toe maar weinig te helpen en blijft de Nederlandse burger schreeuwen om een beter dierwelzijn. Hoe zien jullie dit? 

Persoonlijke mening

Zelf kom ik uit de agrarische sector en ik weet maar al te goed hoe het er op de bedrijven aan toe gaat. Persoonlijk heb ik eigenlijk geen moeite met de houderijsystemen in de diverse sectoren, hoewel ik wel moet bekennen dat ik de houderijsystemen in de intensieve veehouderij minder goed vind dan die bij melkgevende dieren zoals koeien, geiten en schapen. Ik meng me ook wel eens in een discussie op zo’n facebookpagina, maar wordt daar soms zo ontzettend kwaad dat ik me dwing om wat anders te gaan doen. Ik wil namelijk geen dingen zeggen waar ik later spijt van krijg. Ik zou het ontzettend mooi vinden als de agrarische sector weer gewaardeerd werd in Nederland, maar die weg is nog lang…ontzettend lang..

Wat vinden jullie?

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie tegen het dierwelzijn in Nederland aankijken en ook ben ik benieuwd of jullie als gemiddelde burger weten hoe het er op agrarische bedrijven aan te gaat. Ben je er wel eens binnen geweest en wat beinvloed jouw beeld van de agrarische sector? Waarop heb jij je mening gebaseerd? Laat daarom je reactie achter en vertel me hoe jij het ziet!