blog placeholder

Zindelijkheidstraining is de meest saaie training die er bestaat maar als de hond het beheerst in huis wel de meest prettige zoals waarschijnlijk iedereen zal kunnen beamen.

Belangrijk

Belangrijk bij de zindelijkheidstraining is dat je heel goed op je hond let, en op het moment dat je niet op hem kunt letten moet je hem even vast zetten in de bench.

Het is echt van essentieel belang dat de hond geen “succes” meer heeft met binnen plassen of poepen en dat je dus heel vaak naar buiten gaat volgens onderstaande methode en ook dat je hem binnenshuis heel goed in de gaten houdt en als je de voortekenen ziet van dat hij wil gaan plassen of poepen dat je dan ook meteen met hem naar buiten gaat.

De training

Zorg voor lekkers en een hoop tijd in het begin. Omdat de hond nieuw is op de plaats waar hij nu is zijn er uiteraard allemaal nieuwe dingen te ontdekken en allemaal nieuwe geurtjes te ruiken. Dit maakt dat de hond niet ontspannen is om zich te kunnen ontlasten. Dat is dus een vereiste voor een hond dat hij even in alle rust kan ontlasten.

Zoek dus een plaats dichtbij huis waar je wilt dat de hond poept en plast en ga daar met je hond naar toe. Ga niet wandelen, ga niet lopen, je loopt naar die plaats toe en je blijft daar staan tot de hond geplast en/of gepoept heeft. In het begin duurt dit ontzettend lang, ten eerste snapt hij niet dat jij wil dat hij daar poept en/of plast maar daarnaast zijn er zoveel geurtjes en dingen te bekijken dat de hond het in de eerste instantie te druk heeft om te poepen en/of te plassen.

Blijf echter staan op de plaats waar je staat, en hou je hond zijdelings in de gaten, niet al te veel aandacht aan hem schenken maar let wel op of hij niet poept of plast. Laat hem in de eerste instantie maar snuffelen, ruiken, alles bekijken zo verkend hij zijn terrein. Op den duur zal hij uitgesnuffeld zijn, en zal hij alles bekeken hebben. De kans is groot dat hij dan gaat zitten in afwachting van wat er nu gaat gebeuren, geen aandacht aan schenken en gewoon blijven staan. Het kan de eerste keer dat je dit doet wel tot een uur duren voordat hij eindelijk zijn behoefte doet, maar als hij het dan doet maak er dan ook een klein groot feestje van met lekkers en heel veel knuffels.

Wandelen

Ga pas wandelen als de hond gepoept en/of geplast heeft, zo beloon je zijn gedrag nog eens een keertje extra. Een hond die nog niet zindelijk is en niet begrijpt dat hij buiten moet poepen en plassen zal waarschijnlijk tijdens een wandeling niet poepen of plassen omdat hij het veel te druk heeft met zijn omgeving.

Probeer ook te vermijden dat je direct nadat de hond geplast of gepoept heeft weer terug naar huis gaat, de hond zal dan het plassen en poepen gaan associeren met einde wandeling en zal het dus tot thuis ophouden in de hoop zo lang mogelijk te wandelen.

plasrem

Pups zijn in het bezit van een zogenaamde plasrem, dit zit er van nature in en dient in de natuur ter voorkoming van het verspreiden van geur, als ze ergens plassen en de moeder pakt ze op omdat er gevaar dreigt zouden ze gevonden kunnen worden aan de hand van de geur van het plassen dus op het moment dat je een pup oppakt treedt de plasrem in werking. Maak daar gebruik van door de pup meteen op te pakken als je ziet dat deze gaat plassen en mee te nemen naar de plaats waar hij wel mag plassen, volg daarna dezelfde procedure als bij de training.

Boos worden

Veel mensen halen nog steeds honden er met hun neus doorheen als ze in huis plassen en beweren dan ook dat ze het daarna nooit meer gedaan hebben.Het kan maar mijn ervaring (en gelukkig niet van mezelf) is dat de honden dan dus een ander (geheim) plaatsje zoeken om te plassen maar vaak ook wel binnenshuis.

Ook een hond laten schrikken of heel boos worden als je het ziet heeft het tegengesteld resultaat en in het ergste geval durft de hond niet meer te plassen in het bijzijn van zijn baasje en dus ook niet tijdens de wandeling of tijdens de training. Dan ben je dus nog veel verder van huis.

Zindelijk maken

Zindelijk maken is dus een intensieve bezigheid waar je echt even tijd voor moet nemen. Een kind heb je ook niet in een paar dagen zindelijk, een hond krijgt pas op 8 maanden daadwerkelijk controle over zijn sluitspieren dus tot die tijd is het zindelijk maken en heel veel naar buiten en langzaamaan opbouwen.