blog placeholder

Paardrijden is ook geen krachtsport, hoewel je al je spieren in het lichaam behoorlijk aan het werk worden gezet. Waar het met rijden en omgaan met paarden veel meer op aankomt is de liefde en het respect voor het dier. Wanneer je de taal van het paard leert begrijpen en spreken is, het paard een fijne kameraad waar je enorm veel gezond plezier mee kunt beleven.

Paardrijden

Wie kan er paardrijden?
Paardrijden en het omgaan met paarden en pony’s is niet aan leeftijd gebonden. In principe kan iedereen leren paard- of pony rijden. Dikke, dunne, korte, lange, oude, jonge, valide, invalide, bange of overmoedige mensen. De omgang met paarden en pony’s zal velen een gevoel geven day zich nauwelijks laat omschrijven. Er bestaan ook vele vormen van plezier beleven aan deze edele viervoeters. De één zal het meeste genoegen beleven aan de verzorging, een ander aan poetsen van harnachement en het schoonmaken van stal en bos, weer anderen aan het bewonderen van een fragile veulen in de wei of door het berijden van het dier dat bereid is te luisteren naar de instructie van de mens. Het bezoeken van wedstrijden of het aangespannen rijden zijn eveneens fijne tijdbestedingen

Maar hoe het ook zij, het paard heeft altijd bewezen tot de verbeelding van de mens te spreken. Vroeger door de mens van dienst te zijn bij zware arbeid en nu met de komst van moderne landbouwtechniek zorgt het voor een aangename en gezonde verpozing: de recreatie in al zijn facetten.
Wie zich voor het eerst op het paardpad begeeft zal dat veelal met gemengde gevoelens doen. Als eerst zal er de bewondering zijn en ten tweede het ontzag voor het grote en nog onbekende paardelijf. De aparte, zo specifieke geur van hooi, stro, urine en mest zal sommigen in vervoeging brengen of een stap achteruit doen deinzen vanwegen de ‘stank’

Als je nog nooit paard hebt gereden en je wil les gaan nemen, dan krijg je eerst privé les. Het heet lounge les en duurt een half uur. Je rijdt dan met je paard aan een heel lang touw. Als het goed gaat dan mag je los rijden. Privé les krijg je ongeveer vijf keer, het ligt eraan hoe goed het gaat. Als alles goed gaat dan ga je naar een groepsles, die duurt een uur en je rijdt met 10 paarden tegelijk.

Als je wilt gaan paardrijden heb je een aantal spullen nodig. Die zijn: paardrijlaarzen, paardrijbroek, cap, zweep en een tas met borstels. Als het koud is heb je nog een bodywarmer of jas en handschoenen nodig.