blog placeholder

Wat is westernrijden eigenlijk? Wat maakt westernrijden zo bijzonder? Lees en ontdek meer over deze leuke paardensport met een rijke geschiedenis.

Westernrijden

Oorsprong van het westernrijden

Het westernrijden heeft zijn oorsprong in de vroegste kolonisten van de 16e en 17e eeuw in Amerika. De Spaanse kolonisten hadden hun paarden meegenomen. Ze stichtten grote veeboerderijen en de paarden waren hierbij onmisbaar. De paarden werden steeds specifieker voor hun werktaken gefokt.  Hierdoor ontstond een unieke paardencultuur die steeds meer afweek van de oorspronkelijke Europese rijstijl. Er was een snel en wendbaar paard nodig om het vee bij elkaar te kunnen drijven. Ook uithoudingsvermogen was van cruciaal belang. Het oorspronkelijke westernpaard is het Quarter Horse. Dit paard kwam aan zijn naam door zijn snelle acceleratie op de kwart mijl. Tot op de dag van vandaag zijn de Europese rijstijl (dressuur) en het westernrijden verschillend. Aan de andere kant zijn er ook veel overeenkomsten.

Begrippen uit het westernrijden

Stemhulp: Het westernpaard hoort op lichte hulpen en stemhulp te reageren. Bij het woord ‘whoa’ hoort het paard halt te houden.

De gangen: Walk (stappen), jog (rustige draf), extended jog (uitgestrekte draf), lope (galop)

Spin: Het paard draait snel om op het binnenachterbeen. Het been moet zoveel mogelijk op dezelfde plaats blijven staan.

Sliding stop: Het paard stopt en glijdt door de achterhand goed onder zich te brengen. Dit is een vergevorderde oefening die veel training, speciale hoefijzers en een geschikte bodem vereisen.

Roll back: Het paard moet een vloeiende draai maken van 180 graden op het binnenachterbeen en dan meteen weer voorwaarts gaan.

 

Recreatie of wedstrijd?

Er komen in Nederland steeds meer westernmaneges bij. Ook steeds meer recreatieruiters ontdekken het westernrijden. Soms is er verbazing, want wat er zo makkelijk uit ziet, vereist de nodige training van ruiter en paard. Dit is in elke paardensport! Een aantal paardenrassen zijn zeer geschikt voor westernrijden. Niet alleen het Quarter Horse en Paint, maar ook de Arabier, Halflinger en Tinker zijn sterk vertegenwoordigd. Dit zie je ook terug op de wedstrijden. Naast de recreatieruiters zijn er ook veel ruiters die meedoen aan westernwedstrijden. 

 

Wedstrijdonderdelen

Wedstrijden binnen het westernrijden kunnenn ongeveer verdeeld worden in drie groepen:

  1. Dressuur
  2. Snelheidsspelen
  3. Werken met vee (in Nederland komt dit nauwelijks voor)

Sommige onderdelen vragen om een speciale uitrusting, tuig of kleding.

Dressuuronderdelen

  • Western Pleasure
  • Western Riding
  • Western Horsemanship
  • Pleasure Driving Trail
  • Reining
  • Versatile Horse
  • Showmanship at Halter
  • Halter 
  • Hunterhack
  • Hunter 

western trail wedstrijd in Frankrijk

 Snelheidsspelen

  • Barrelracing 
  • Pole Bending
  • Team Penning 

 Werken met vee

  • Cutting
  • Team penning

De Western Ruiter Associatie WRAN organiseert een groot aantal wedstrijden per jaar. Er zijn nog meer verenigingen, bijvoorbeeld Dutch Paint Horse Club en de D.A.W.R.A. .Sommige wedstrijden laten alleen Quarter Horses toe, Paints of Arabieren toe. Dit hangt vaak af van welke vereniging de wedstrijd organiseert. Sinds 2011 kent Nederland het Dutch Riding Festival waar afgelopen jaar het Nederlands Kampioenschap verreden werd.

Voor meer informatie over de sport is te vinden op de site van de westernsport.nl. Zie ook de site van westernriding.nl

Wat maakt westernrijden zo bijzonder? 

Voor veel westernruiters geldt dat ze er veel plezier in hebben. Westernrijden gebeurt vaak in een wat informelere en gezellige sfeer. Dit is niet alleen op maneges, stallen, maar ook op de wedstrijden terug te vinden. Op de wedstrijden zie je ruiters van alle leeftijden, mannen en vrouwen. Dit zorgt voor een bijzondere mix!