blog placeholder

Je mag je konijn extra planten geven als aanvulling op zijn dagelijkse voeding. Planten zijn een goede bron van vitaminen, vezels en mineralen. Uiteraard is het belangrijk te weten welke planten een konijn mag eten en welke niet. Sommige planten zijn extreem giftig voor konijnen. Ze veroorzaken pijn, ziekte (darmproblemen, ademhalingsproblemen, huidproblemen) en kunnen soms ook dodelijk zijn.

Het is ook belangrijk dat als je konijn voordien nooit planten heeft gegeten, dat je hem er langzaam aan laat wennen. Anders kan het diarree veroorzaken. Geef dus in het begin een minieme hoeveelheid en zie hoe je konijn erop reageert.
Nog handig om te weten is dat je konijn zelf niet instinctief weet welke planten goed of slecht voor hem zijn, hou giftige planten dus uit de buurt!

Bij twijfel of een plant giftig is of niet is de regel: geef het niet aan je konijn.

Welke planten zijn veilig voor je konijn?

Paardebloemblaadjes

Enkele voorbeelden van planten die je konijn mag eten:

gras ( vers of gedroogd)
hooi
appel
andijvie
witloof
paprika ( rood,geel, groen)
druif (zonder pit)
sla
selder
broccoli
paardebloemblad
peterselie
radijs

Enkele giftige planten:

Veel planten die in de tuin groeien zijn giftig voor konijnen. Let dus goed op!

Enkele voorbeelden van schadelijke planten:

wolfsmelk, dotterbloem, klaproos, boterbloem, maretak, helleborus, hyacint, akelei, narcis, vingerhoedskruid, cyclaam, azalea, monnikskap, sint-janskruid, goudenregen, taxus, vijg, iris, tulp, lupine, clematis, hulst, rhododendron, ridderspoor, lelietje-van-dalen, chrysant, dahlia,…


Wat moet je doen indien je konijn per ongeluk van een schadelijke plant heeft gegeten?

Raadpleeg direct je dierenarts. Indien je gezien hebt van welke plant je konijn heeft gegeten, neem dan een stukje van deze plant mee naar de dierenarts. Let er uiteraard op dat je konijn niet verder van deze plant kan eten!
Hou je konijn warm en rustig
. Je kan eventueel proberen om met een spuitje wat  water in zijn mond te doen, zodat de schadelijke stoffen die hij opat verdunt worden. Dit mag je alleen doen als je konijn nog bij bewustzijn is.

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.