Voor dat je een schilpad koopt, is het het beste dat u al het nodige weet over de verzorging en dat u een verblijf klaar hebt staan om ze in te doen.
behuizing
Waterschildpadden hebben een water en een land gedeelte nodig. Als u ervoor kiest de schildpadden in een aquarium te doen, moet u er dus voor zorgen dat de schilpadden dus een plek hebben waar ze droog kunnen zitten op bijvoorbeeld een steen. Het is wel van belang dat het landgedeelte wel echt droog is. Het beste kunt u kiezen voor een schildpadden bak speciaal voor schildpadden waarin u een ingebouwd landgedeelte hebt die u kunt vullen met zand. Dit is extrabelangrijk voor als u een vrouwtje heeft.
verzorging
Schildpadden moet goed verzorgd worden. Ze hoeven niet elke dag gevoerd te worden, maar het kan wel. Het beste is om ze vaker wat kleinere porties te geven in plaats van in één keer heel veel. Vooral voor jonge schildpadden is het goed op wat extra vitaminen in het water en voer toe te voegen. Daar krijgen ze een goed schild van. Afwisselend voedsel is ook belangrijk. Voorbeelden van voedsel zijn allerlei vis soorten, sommige gewone vleessoorten, gedroogde insecten, watervlooien, waterplanten etc. levend voedsel is goed voor hun jaag instinct en om in beweging te blijven. Let op: bepaalde vleessoorten die mensen ook niet rauw kunnen eten, kunnen schildpadden meestal ook niet.
Schildpadden kunnen ziek worden als het water vervuild is. Let hier dus op en verschoon dus regelmatig het water. Let er ook op dat de land temperatuur hoger is dan de water temperatuur. Het water kan het beste tussen de 24 en 28 °C zijn en op het land ongeveer 2 °C hoger.
Schildpadden worden 30 tot 40 jaar oud en gemiddeld tussen de 12 en de30 cm lang.
mannetje of vrouwtje
Bij schildpadden kan je pas na 2 jaar echt zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje. De mannetjes hebben langere nagels en een langere en dikkere staart.
voortplanting
De vrouwtjes gaan eieren leggen als ze tussen de 5 en de 7 jaar oud zijn. Die eieren gaat ze in het zand ingraven. Het is erg belangrijk dat ze daar de mogelijkheid ook voor krijgt anders kan ze ziek worden. Ze legt altijd eieren, ook als die niet bevrucht zijn. Als ze wel bevrucht zijn komen de eieren mits ze goede verzorging hebben gehad na 60 tot 80 dagen uit. Het aantal varieert tussen de 5 en de 25 stuks. De pasgeboren schildpadjes zijn ca. 3 cm lang.
Veel voorkomende ziektes
Longontsteking: Dit word veroorzaakt als een schildpad plotseling aan kou word blootgesteld. Dit gebeurt makkelijk als het water warmer is dan de lucht erboven. Kijk hiermee uit want ze gaan hier gemakkelijk dood aan. symptomen: minder tot geen eetlust meer, scheef in het water zwemmen en luchtbellen of pus uit de neusgaten. Soms maken ze piepende geluiden bij het ademen.
oogontsteking: Dit word veroorzaakt door verschillende dingen zoals vervuilt water, of een gebrek aan vitamine, maar het kan ook veroorzaakt worden door een beschadiging. symptomen: Het oog is constant gesloten en kan soms dik worden.
tips en veelgemaakte fouten
Veel mensen denken bij schildpadden aan groente. En dan voornamelijk sla. Maar sla kan voor de waterschildpad giftig zijn. Maak deze fout dus niet! Een goed alternatief in andijvie(blaadjes).
Als je je schildpadden tussendoor iets te snoepen wil geven kan je kattenbrokken gebruiken. Het beste is om deze met de hand of een pincet op te voeren omdat ze meestal naar de bodem zinken en de schildpadden ze niet allemaal zullen vinden. Ze worden dan zacht en vallen uit elkaar waardoor het water snel vervuilt.
Als u zelf niet zo van vis houden het liever niet aanraakt, of u heeft een andere reden om het makkelijker te willen doen heb ik hier een recept dat u zelf kunt aanpassen naar wat u in huis heeft of wil gebruiken. 1. Doe één of meerdere ingrediënten in de blender. Voorbeelden zijn :
– verschillende soorten vis
– andijvie
– wortel
– vitamine druppels
– vleessoorten
Dit meng je allemaal door elkaar in de blender tot het allemaal kleine stukjes zijn er er geen grote brokken meer tussen zitten. daarna doe je het in een pan en doe je er gelatine bij. Dit meng je met elkaar en verwarm je. Daarna laat je het afkoelen tot het hard is geworden. Daarna kan je het makkelijk snijden in porties voor je schildpadden en vervolgens invriezen. Van te voren uit de vriezer halen en ontdooien voor het voeren.