blog placeholder

Zorg bij het maken van een vijver voor een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Dit wil zeggen dat er gevarieerde beplanting aanwezig moet zijn en de vijver voorzien van verschillende niveaus. Je moet zeker voorkomen dat de vijver overbevolkt geraakt, hierdoor is de kans op ziektes veel groter.

Buikwaterzucht

Als je een vis hebt die opgezwollen is en de schubben lijken opengetrokken heeft deze last van buikwaterzucht. De kans dat andere vissen deze ziekte besmetten is nogal klein. Wel is een isolerend zoutbad aangeraden. Een dieet van groenvoer is ook een aanrader.

Visluis

Zie je de vissen regelmatig tegen harde voorwerpen schuren dan hebben ze de visluis. Dit is een parasiet die een irritatie van de huid veroorzaakt. Als deze parasiet te zien is, kun je deze verwijderen met een borsteltje met paraffine. Vergeet niet om de wonde bij de vis te ontsmetten. Een andere oplossing is een zoutbad of een hiervoor ontwikkeld middel.

Schimmel

Schimmels komen in vrijwel elke vijver wel voor. Het zijn echter de zwakke vissen die hierdoor besmet worden. De geïnfecteerde vissen vertonen witte draden of in latere stadia witte pluisjes. De vissen die hierdoor geïnfecteerd zijn zullen zonder behandeling sterven. Hiervoor is speciale medicatie verkrijgbaar in apotheek of speciaalzaak.

Haakwormen

Haakwormen zijn bijna onzichtbare wormpjes, die zich vasthechten aan de kieuwen of schubben van de vis. De vissen hebben duidelijk nood aan meer zuurstof, dit kun je herkennen aan de kleur van de kieuwen, die zeer bleek zijn. Zijn de vissen aangetast aan de vinnen of schubben. Dan zullen de schubben beginnen rafelen. Ook zijn er rode vlekken op de huid te zien. Een zoutbad kan een oplossing zijn, maar meestal is professionele raad aangewezen.

Vinrot

Het woord zegt het zelf. Een vis die deze bacteriële infectie opgelopen heeft zal zichtbaar last hebben van vinnen die lijken te rotten. Omdat deze bacterie moeilijk te genezen valt is professionele hulp meestal de enige redding.

Witte stip

Witte stip is een bacterie die meestal voorkomt bij tropische vissen in een aquarium met te koud water. De vissen zijn bezaaid met allemaal kleine witte stipjes. De ziekte zelf is heel besmettelijk. Hiervoor kun je bij de apotheek of speciaalzaak een gepast middel vinden.

Ankerwormen

Deze wormen boren zichzelf in de huid van de vissen, met een ontstoken zwelling tot gevolg. Om deze parasieten te verwijderen, neemt u de vis in een natte handdoek. Gebruik wat paraffine op de worm en trek deze eruit met een pincet. Ontsmet de wonde goed. Ook is het aan te raden de vijver regelmatig te behandelen met een gepast product.

Problemen met zwemblaas

De zwemblaas van de vis is eigenlijk het evenwichtsorgaan van de vis. Als er hier iets aan scheelt, zul je zien dat de vis moeite heeft om onder te blijven of zelfs ondersteboven zal zwemmen. Meestal gaat het hier over constipatie. Een eenvoudige oplossing is meer groenvoer en levend aas geven, omdat dit een betere vertering tot gevolg heeft. Gaat het hiermee niet over, dan is een antibioticakuur nodig.