blog placeholder

Dit artikel gaat over wat er allemaal bij komt kijken wanneer men van plan is een hond aan te schaffen. Een hond kopen doe je niet zo maar en als je het goed wilt doen, komen er een hoop vragen naar boven zoals wordt het een pup of een volwassen hond, een reu of een teef, een werkhond of een huishond. Het is ook belangrijk dat de hond bij je moet passen. In het artikel zal ik deze punten verder toelichten.

Het allererste punt was de keuze tussen een pup of een volwassen hond. Als je een volwassen zoekt, zou je bijv. eens in een asiel kunnen gaan kijken. Het is wel vaker zo dat in het asiel honden zitten met een “verleden”en hiermee bedoel ik dat ze bijv. een gedragsstoornis hebben, niet alleen kunnen blijven, niet goed met kinderen of andere huisdieren kunnen omgaan. Het kan, maar het hoeft niet, je kan in het asiel ook een hele leuke en lieve hond tegenkomen.

Wie er voor kiest om een pup te gaan kopen, heeft keuze uit tal van rassen van klein tot groot. Om de keuze makkelijker te maken is het een mogelijkheid om een hondententoonstelling te bezoeken die verschillende keren per jaar en overal door het land en zelfs in het buitenland worden gehouden. Bij zo’n tentoonstelling kan je de honden goed bekijken en informatie vragen bij de eigenaar en vaker zijn er ook fokkers aanwezig.

Als de keus voor het ras is gemaakt, komt de vraag wordt het een reu of een teef. Het belangrijkste verschil tussen een reu en een teef is de loopsheid van een teef. Een teef wordt gemiddeld twee keer per loops. Hier zitten dan ongeveer 5 tot 6 maanden tussen. Loopsheid van een teef wil zeggen dat de hond bloed gaat verliezen en “gedekt” kan worden, wat zoveel betekent dat ze zwanger kan worden. Het bloedverlies duurt gemiddeld een 3 weken. Over het algemeen houdt een teef zich zelf goed schoon, het is wel opletten met uitlaten dat er geen reu in de buurt is. Als de teef 1 of 2 keer loops is geweest kan met er ook voor kiezen om haar te laten steraliseren. Steraliseren betekent dat de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd en ze dan ook niet meer loops kan worden.

Oke, nu weten we welk ras we willen, welk geslacht en dan gaan we nu kijken willen we een hond om mee te werken en dan kan men denken aan behendigheid, jacht, gehoorzaamheid, politiehond , als bewaiking of gewoon een hond om gezeelig in huis te hebben en lekker mee te gaan wandelen. 

En tenslotte is het heel belangrijk om na te gaan welke hond bij je past. Kijk bijv. naaar je woonsituatie. Als je kiest voor een actieve hond die de ruimte nodig heeft, moet je niet pakken als je zelf op een flatje woont, dan kan je beter een klein hondje pakken die genoeg heeft aan een blokje om. Ben je zelf een actief iemand en houd je van bezig met je hond en van wandelen, dan kan je een werkhond nemen en wat ook belangrijk is om af te vragen, kan ik genoeg tijd aan mijn hond besteden, want het is niet echt aan te bevelen om een hond te pakken als je fulltime werkt en de hond de hele dag alleen thuis zit.

En zoals ik al in de inleiding schreef, een hond koop je niet zo maar, dus bezint eer ge begint want een hond afhankelijk van het ras kan gemiddeld 15 jaar worden.