blog placeholder

Vlooien zijn parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van zoogdieren en vogels. Er zijn een paar duizend verschillende soorten bekend.

Morfologie en levenscyclus

Vlooien zijn kleine insecten van 1,5 tot 3,3 milimeter groot zonder vleugels. Ze hebben een hard lichaam, en relatief lange poten waar ze extreem goed mee kunnen springen: 18 centimeter in de hoogte en 33 centimeter in de breedte. Hiermee zijn ze een van de beste springers ter wereld, in vergelijking met hun lichaamsgrootte. Vlooien hebben een bek in de vorm van een buis, kenmerkend voor bloedzuigers.

Vlooien komen voor in 3 verschillende gedaantes, en ondergaan daarom in hun leven twee metamorfosen. Een vlo begint als larf, transformeert vervolgens in een cocon, en wordt uiteindelijk een imago (volwassen vlo), zoals ook bijvoorbeeld een vlinder dat doet. De levenscyclus begint zodra een volwassen vlo eitjes legt op een gastheer. Dit gebeurt in groepjes die variëren in aantallen tot 20 eitjes. Als na ongeveer een week de eitjes uitkomen, zullen de larven al het organisch materiaal dat beschikbaar is, proberen op te eten. Dit kunnen uitwerpselen van volwassen vlooien zijn, maar ook bijvoorbeeld dode insecten. Na 1 tot 2 weken hebben de larves al 3 substages ondergaan, waarna ze de metamorfose tot cocon ondergaan. In dit stadium kan een vlo niet eten of bewegen. Normaal zal de vlo na ongeveer 2 weken als volwassen vlo uit zijn cocon komen, waarna het dier de rest van zijn leven besteedt aan het tot zich nemen van bloed.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren);
  • Stam: Arthropoda (Geleedpotigen);
  • Onderstam: Hexapoda (Zespotigen);
  • Klasse: Insecta (Insecten);
  • Orde: Siphonaptera (zuigende vleugellozen).

Bestrijding

Als vlooien niet goed bestrijd worden kan er al snel een plaag ontstaan. Vlooien kunnen bij mensen voorkomen, maar veel vaker zijn ze aanwezig op huisdieren als honden en katten.

Vlooienplagen kunnen goed voorkomen en bestreden worden met insecticides. Deze zijn onder te verdelen in twee groepen: direct dodelijke en niet direct dodelijke insecticides. De direct dodelijke middelen hebben als voordeel dat ze snel werken, maar als nadeel dat het alleen de volwassen vlooien doodt. Als de vlooien zich al hebben voortgeplant (wat vaak het geval is) overleeft de kolonie door middel van de de larven en coconnen. In dat geval zullen er ook andere stoffen gebruikt moeten worden om de eitjes en larven te doden. De niet direct dodelijke middelen werken anders. Zij maken gebruik van Lufenuron. Deze stof is niet dodelijk voor een vlo, maar het zorgt ervoor dat een vlo zich niet meer kan voortplanten. Hierdoor sterft de kolonie op lange termijn toch uit. Dit kost echter meer tijd. Ook hebben beiden methodes het nadeel dat veel (ouderwetse) merken schadelijk kunnen zijn voor zoogdieren zoals uw huisdieren. Enkele moderne, direct dodende, merken die dit nadeel niet hebben zijn Promeris, Comfortis, en Vectra 3D.

In het geval van een vlooienplaag zijn er ook andere methodes die kunnen helpen. Zo is de luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving van groot belang voor vlooien. Eitjes hebben een luchtvochtigheid van 75% nodig om uit te komen, en larven hebben een luchtvochtigheid van 50% nodig om te overleven. Hierdoor kan het gebruik van ontvochtigers heel effectief werken tegen vlooien. Ook vertragen temperaturen onder de 21 graden Celcisus de levenscyclus van een vlo, en is bekend dat het gebruik van een stofzuiger ongeveer 96% van alle volwassen vlooien doodt.

Het beste middel tegen een vlooienplaag is daarom een combinatie van gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur, samen met het gebruik van een stofzuiger. Eén van deze factoren kan ook al een hoop schelen, maar is geen garantie dat het de plaag compleet uitroeit. Verder is het gebruik van insecticides natuurlijk ook een goede tip, als bovenstaande methodes niet voldoende werken of niet ingezet kunnen worden.